fbpx

Huacachina – Peruanska pustinjska oaza

huacachina village desert oasis in peru 3

Naizgled usamljeno, selo je ustvari 8 km udaljeno od grada Ica, čija populacija broji oko 220.000.

U pustinji jugozapadnog Perua možete naći selo pod nazivom Huacachina, malenu oazu sa populacijom od svega stotinak stalnih stanovnika. Naizgled usamljeno, selo je ustvari 8 km udaljeno od grada Ica, čija populacija broji oko 220.000. Podignuto oko male lagune, sa dinama koje se protežu i nekoliko stotina metara u visinu, ovo selo predstavlja pravu turističku atrakciju za ljubitelje borda i vožnje po pesku. Klimatski uslovi su kao i u većini pustinja: visoke temperature, sunčano i suvo sa vrlo mali kiše. Vrhunac sezone je period od maja do avgusta, što je inače zimski period za ostatak ovog regiona.

huacachina village desert oasis in peru 11

huacachina village desert oasis in peru 7

Prema navodima Peruanskog Tajmsa, privatni vlasnici parcela koje se nalaze blizu oaze, instalirali su bunare za pristup podzemnim vodama, što je rezultiralo drastičnim smanjenjem nivoa vode u oazi. Kako bi se kompenzovalo opadanje nivoa vode, danas se ona veštački upumpava.

huacachina village desert oasis in peru 5

huacachina village desert oasis in peru 1

Tokom 40-ih i 50-ih ova oblast je cvetala, obzirom da je bila utočište peruanske elite, a svoj određeni značaj je povratila kroz turističke promotivne kampanje tokom 90-ih. Ovo selo se čak nalazi i na poleđini peruanske novčanice od 50 nuevo sola.

huacachina village desert oasis in peru 13

Dokolica