fbpx

Putovanja u Europi: Mala romantična sela i gradovi za kraći izlet

colmar francuska 16

Pariz, Venecija i Firenca su klasika, a ako ste tamo već bili ili samo želite nekamo drugdje, ovih 8 destinacija trebalo bi vam dati tihu romantiku kakvu tražite.

Destinacije za Valentinovo u veljači odlične su i za kraći vikend-izlet bez obzira na datum. Pariz, Venecija i Firenca su klasika, a ako ste tamo već bili ili samo želite nekamo drugdje, ovih 8 destinacija trebalo bi vam dati tihu romantiku kakvu tražite.

1.Bled, Slovenija

bled slovenija 01

Na svega 2 i pol sata vožnje od Rijeke ili Zagreba nalazi se Bled, grad koji nosi ime po jezeru. Slovenski resort-grad u podnožju Julijskih Alpa drag je parovima jer nudi mnogo smještaja uz jezero usred kojeg se nalazi otok. I sam pogled na jezero je bajkovit, posebice u zimsko doba kada padne snijeg. Nakon šetnje, sjednite na kremšnite koje su ovdje specijalitet.

2. Hallstätt, Austrija

hallstatt austrija

Selo uz jezero iznad kojeg se uzdiže planina – da, stigli ste u Hallstatt na istoimenom jezeru u Austriji.

hallstatt austrija 18

Udaljen 4 i pol sata vožnje od Zagreba (i tek nešto malo više od jednog sata od Salzburga), Hallstatt se nalazi na popisu UNESCO-ve baštine zbog bogate povijesti . Grad je poznat po proizvodnji soli, crkvama iz 12. stoljeća, predivnim alpskim kućama iz 16. stoljeća te uspinjači koja povezuje stari rudnik soli Salzwelten s jezerom.

3. Portofino, Italija

portofino italija 10

Ribarsko selo Portofino malo južnije od Genove jedno je od najromantičnijih mjesta na talijanskoj obali. A znamo da romantike u Italiji ne manjka, barem kada su tu Venecija, Firenca ili pak Cinque Terre koje su vrlo blizu Portofina.

Na 8 sati vožnje od Zagreba, Portofino je mjesto „na katove“, s kućama urezanim u litice koje oplakuje Ligursko more. Glavni trg Piazzeta okružen je kućama obojanima u pastelne boje, buticima i restoranima u koje rado zalaze bogataši koji se u luci vole usidriti.

4. Taormina, Italija

taormina italija 05

Uzdignuta iznad mora do kojeg se ide žičarom i s pogledom na vulkan Etnu, Taormina je smještena tako da je pogled prema bilo kojoj strani veličanstven. Odavno je ovo mjesto na Siciliji poznato turističko središte. Neke će možda podsjetiti na Opatiju svojim ulicama i grandioznim hotelima. Antički grčko-rimski amfiteatar, puno dobrih restorana, galerija, trgovina delikatesa i slastičarnica zadovoljit će svaku romantičnu dušu koja traži mir.

taormina italija 08

Mnogi mladenci odabiru Toarminu za svoj medeni mjesec upravo zbog veličanstvenih pogleda iz spavaće sobe. Taormina nije jeftina destinacija, ali vrijedi svake lipe.

5. Colmar, Francuska

colmar francuska 16

Na vinskoj cesti u sjevernoistočnom dijelu Francuske, na granici s Njemačkom, nalazi se gradić Colmar. Kamenom popločane ulice na kojima su pastelno obojane kuće, renesansne crkve i mirni kanali s mostovima pružaju predivan romantični ugođaj, posebice ako ste iskoristili dobrobiti obližnjih vinograda.

Volite li vino, preporučamo da umjesto u vinarije pokrajina Bordeaux i Burgundy, dođete ovdje na upoznavanje francuske vinske scene. Nema gužve.

6. Soglio, Švicarska

soglio svicarska 04

Na 8 sati vožnje iz Zagreba, tik do granice s Italijom, nalazi se malo švicarsko mjesto Soglio. Zapravo je to „najljepše selo u Švicarskoj“, titula koju je dobilo 2015. godine. Talijansko-švicarski slikar Giovanni Segantini nazvao ju je „vrata raja“. Visoko u Alpama, Soglio će vas zavesti i svježim planinskim zrakom, popločanim ulicama i mirisom ruža iz vrta povijesne palače Salis iz 17. stoljeća, koja je danas hotel. Palazzo Salis očuvao je interijer iz davnina, zajedno s namještajem, slikama i muralim, a 1998. proglašen je povijesnim hotelom godine.

7. Sintra, Portugal

sintra portugal 13

Idete li u Portugal, posebice u Lisabon, ne propustite Sintru, grad kojeg je još 1809. godine britanski pjesnik Lord Byron proglasio najljepšim mjestom na svijetu. I nije puno u krivu. S dvorcima koji kao da su ispali iz neke Disneyeve bajke, Sintra se nalazi pod zaštitiom UNESCO-a. Osim bajkovite arhitekture, sve romantičare osvajaju i vrtovi s preko 500 vrsta biljaka. Savršeno za šetnju.

8. Giethoorn, Nizozemska

giethoorn nizozemska 12

Giethoorn ostavljamo pri kraju prijedloga jer nije baš tako jednostavno doći do njega iz Hrvatske (možete uzeti avion do Amsterdama pa autom za sati i pol doći do ovamo), no svejedno smo ga željeli staviti na popis jer jezaista predivno mjesto...pa možda vam nekad bude usput za posjetiti.

giethoorn nizozemska 11

Giethoorn je selo uglavnom bez automobila, poznat po svojim kanalima, stazama za šetnju i bicikliranje te kućama u zelenilu. Ovo selo na sjeveru Nizozemske često zovu Venecijom sjevera, no ona je kao ispala iz neke bajke, i to neke veoma tihe bajke. Taman za romantičan posjet. Da, imaju i gondole koje možete sami voziti.

staputovanja.com