fbpx

Država bez kriminala: Lihtenštajn u 10 tačaka (FOTO)

8lihtenstajn

Dozvolite nam da vas upoznamo sa malom, ali zanimljivom i bogatom zemljom koja se nalazi između Austrije i Švajcarske. Predstavljamo vam Lihtenštajn!

O ovoj planinskoj zemlji, u srcu Evrope, rijetko kada ćete pročitati neku vijest, ali ona nikako nije dosadna.

8lihtenstajn 1

1. Ovdje kriminal skoro da ne postoji. Posljednje evidentirano ubistvo dogodilo se 1997. godine, a u državi ima samo nekoliko zatvorenika. Svako ko je osuđen na kaznu duže od dvije godine odlazi na služenje u Austriju, a stanovnici se osjećaju toliko bezbjedno da ne zaključavaju ulazna vrata.

2. Švajcarska je jednom prilikom izvršila invaziju na Lihtenštajn. To se dogodilo slučajno, kada je 170 švajcarskih vojnika naoružanih puškama, ali bez metaka, tokom vojne vježbe slučajno prešlo granicu.

8lihtenstajn 2

3. Jednom godišnje, svi stanovnici se pozivaju na zabavu, tj. na pivo u vrtove Vaduz dvorca.

4. Za najveći grad ove zemlje vjerovatno nikad niste čuli. Glavni grad je Vaduz u kojem živi 5 425 stanovnika, a najveći Šan, u kojem živi 583 ljudi više.

5. Lihtenštajn je vodeći svjetski proizvođač vještačkih zuba. Naime, kompanija “Ivoclar Vivadent” prvak je na polju proizvodnje vještačkih vilica, navlaka i sličnih stomatoloških potrepština, s ukupnim udjelom na tržištu od 20 odsto.

6. Prije pet godina, mogli ste da iznajmite cijelu državu na jednu noć. Naime, u saradnji s kompanijom Airbnb, ponuđen je prostor za smještaj 150 gostiju, degustiranje vina s princem i sopstvena trenutna novčana jedinica. Ovo zadovoljstvo koštalo je 70 hiljada dolara.

8lihtenstajn 3

7. Prije nekoliko godina objavljen je vodič ponašanja za useljenike. U njemu se strogo preporučuje da se bude tih za vrijeme zvaničnog trajanja ručka, od 12 do 13:30 časova.

8. Himna Lihtenštajna “Oben am jungen Rhein” ima potpuno istu melodiju kao himna Velike Britanije “God Save the Queen”.

8lihtenstajn 4

9. U Lihtenštajnu je zvanični jezik njemački, ali ga stanovnici uglavnom ne govore. Većina se služi alemanskim dijalektom, koji je dosta drugačiji od standardnog njemačkog jezika.

10. Sve do nedavno, tačnije 1984. godine, zbog propasti tri referenduma, žene u Lihtenštajnu nisu mogle da glasaju na izborima. Na referendum su mogli da izađu samo muškarci, tako da je na kraju uspio tek iz četvrtog puta, sa 51,3 odsto glasova.

8lihtenstajn 5

8lihtenstajn 6

8lihtenstajn 7

8lihtenstajn 8

(EuroBlic)