fbpx

Koja mjesta posjetiti na Balkanu?

2plitvička jezera

Cijeli Balkan nudi bogatu istoriju, domaću hranu, avanture i neka od najljepših prirodnih okruženja na svetu. Sa oko 15 zemalja koje su dijelom ili cijelom površinom na Balkanskom poluostrvu, svaki posjetilac može da bira gdje da ide i sigurno neće pogriješiti.

Portal za putovanja Earthtraveling.com preporučuje deset najljepših i najpoželjnijih destinacija koje bi trebalo posjetiti.

Bledsko jezero – Slovenija

Ovaj mali alpski grad na sjeverozapadu Slovenije nalazi se na obali jezera Bled, čija plava boja vode okružuje malo ostrvo i malu baroknu crkvu. Nakon dvosatne šetnje oko jezera, posjetite srednjevijekovni dvor na vrhu brda za panormaski pogled, a zatim vratite energiju uz lokalni specijalitet: kremšnitu koja se služi godinama u hotelu Park.

Plitvička jezera – Hrvatska

U jednom parku možete posjetiti velike vodopade, jezera, šumu… Boje jezera idu od azurno plave do zelene, pa i sive. Boja vode se neprestano mijenja zavisno od količine minerala ili organizama prisutnih u jezeru i nivoa pod kojim sunčeva svjetlost pada na vodu. Šesnaest jezera, formiranih prirodnim putem, branama sedre je podijeljeno na donja i gornja jezera. Plitvička jezera su sigurno lokacija za istinsko divljenje prirodi.

Sveti Stefan – Crna Gora

Ovo je istinski balkanski dijamant. Na obali, blizu Budve, nalazi se resort Sveti Stefan sa sobama u vidu koliba iz 15. vijeka, spa ponudom, restoranom i ostalim hotelskim sadržajima. Već na prvi pogled ćete se “zaljubiti” u njegovu ljepotu, a sasvim sigurno je da ćete ga poželjeti ponovo posjetiti.

Meteori – Grčka

Meteori su područje u Tesaliji (centralna Grčka), a Kalampaka je grad nastao na kamenim tornjevima Meteora. Ono što je čini posebnom su samostani na vrhu kamenih tornjeva. Ti samostani, vrhovi na koje se treba popeti i putevi za pješačenje dovode mnoge turiste baš na Meteore.

Mostar – Bosna i Hercegovina

Nalazi se na rijeci Neretvi i jedan je od istorijskih gradova Bosne i Hercegovine. Takođe, jedan je od rijetkih gradova sa bogatom kolekcijom otomansko-islamske arhitekture. Glavno obijležje ovog grada, Stari most, sagradili su na rijeci Neretvi Otomani još davne 1556. godine.

Ohridsko jezero – Makedonija

Ohridsko jezero leži u dolini između Ohrida i Struga, na granici između Makedonije i Albanije i sedmo je najdublje jezero u Evropi. Voda Ohridskog jezera potiče uglavnom od mnogobrojnih izvora na površini i ispod zemlje. Zbog toga ga mnogi naučnici smatraju jedinstvenim. Ohridsko jezero je broj jedan na listi turističkih destinacija u Makedoniji, što čini gradove Ohrid i Struga najposjećenijim gradovima u ovoj zemlji.

Nesebar – Bugarska

Nesebar je jedan od najstarijih gradova u Bugarskoj. Grad, koji se nalazi na poluostrvu, u Crnom moru, sastoji se od dva dijela koji su povezani kanalom. U jednom dijelu su smještene stare zgrade i crkve, a na ulazu u stari dio Nesebara postoje i ostaci bedema.

1983. godine su spomenici kulture iz ovog mjesta dodati na UNESCO popis svjetske kulturne baštine. Tokom posljednjih deset godina naselje se pretvorilo u moderni evropski grad sa atraktivnim hotelima i nudi odlične uslove za turiste. Plaže su čiste, a ljubiteljima mora i kupanja je na raspolaganju bogata ponuda za kupanje, ronjenje i ribolov.

Drakulin dvorac – Rumunija

Turisti koji posjete Rumuniju, sigurno su obišli i Drakulin dvorac koji se nalazi u neposrednoj blizini Brašova u Rumuniji. To je popularna turistička atrakcija u ovoj zemlji, a njegova istorija datira iz 13. veka.

Sarande – Albanija

Sarande je jedna od najpopularnijih destinacija u Albaniji. Ona je poznata po svojoj vedroj, elegantnoj i romantičnoj auri koja je posebna za zaljubljene parove. Sarande se nalazi u idiličnom zalivu u Jonskom moru, a okruženo je netaknutom plavom vodom, peščanom plažom i šetalištima.

Niš – Srbija

Niš je kulturno, industrijsko i administrativno središte na reci Nišavi u Srbiji. Niška tvrđava, arheološko nalazište i Ćele kula su samo neke atrakcija u ili oko Niša koje treba posetiti. Niška tvrđava je važan istorijski spomenik koji se izdiže na desnoj obali reke, sa pogledom na naselja starija od dva milenijuma.

(B92)