fbpx

Zelenski traži od SAD-a još pomoći i zove Trumpa u Ukrajinu

Zelenski traži od SAD-a još pomoći i zove Trumpa u Ukrajinu

Foto: AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od SAD-a da dodatno finansira njegovu zemlju kako bi se suprotstavila Rusiji i pozvao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u posjetu kako bi se uvjerio u razmjere sukoba.

Rekao je za mrežu NBC da bi američki vojnici mogli bili uvučeni u širi evropski sukob s Rusijom ako Washington ne pojača podršku, prenosi Hina.

“Ako nas Rusija sve ubije, napast će države NATO-a, a onda ćete [u rat] slati svoje sinove i kćeri”, poručio je ukrajinski predsjednik Amerikancima.

Aktuelni američki demokratski predsjednik Joe Biden pozvao je Kongres da odobri zakon o dodatnom finansiranju, najvećim dijelom za jačanje ukrajinske odbrane, ali i za pomoć Izraelu, indopacifičkom području i jačanju sigurnosti na granici.

Biden traži veću pomoć za Ukrajinu

Zastupnički dom, predvođen republikancima, umjesto toga, prošle sedmice usvojio je Zakon o 14,3 milijardi dolara pomoći Izraelu, ali bez povećanja pomoći Ukrajini.

Ukrajinska vojska razmatra različite opcije da “brže napreduje” i “neočekivano” udari Rusiju, rekao je  Zelenski.

Odgovarajući na pitanje da li Ukrajina gleda na promjenu strategije kako bi pokušala dobiti prednost u ratu, kazao je da vojska ima “različite planove, s različitim operacijama, kako bi brže napredovala i neočekivano udarila na Rusku Federaciju”.

“Ali, ovo je nemoguće bez odgovarajućeg naoružanja”, rekao je on govoreći o nedostatku neophodne vojne opreme u Ukrajini za izvođenje operacija.

Zelenski je priznao da je napredak Ukrajine spor i da postoji “zamor” kako se rat produžava, ali je napomenuo da je ukrajinska vojska i dalje motiviranija od ruske,

Nema mira ‘zbog Vladimira Putina’

Odbacio je nedavne tvrdnje vrhovnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnjeg da je rat zašao u ćorsokak.

Zelenski je pozvao republikanca Trumpa da posjeti Ukrajinu i upozna se s posljedicama ruske agresije.

Trump se na izborima iduće godine želi vratiti u Bijelu kuću i glavni je favorit svoje stranke.

Kritizirao je američku pomoć Kijevu, ustvrdivši da bi mogao okončati rat u 24 sata ako bude izabran.

“Ako može doći, trebat će mi 24 minute da Trumpu objasnim da ne može upravljati ovim ratom… Ne može se do mira zbog [ruskog predsjednika Vladimira] Putina”, zaključio je Zelenski.

Izvor: Agencije