fbpx

Zbog bitke za tendere, vlasnici privatnih šuma u RS će ostati bez ogreva

Zbog bitke za tendere, vlasnici privatnih šuma u RS će ostati bez ogreva

Foto: RAS Srbija

Zbog bitke za tendere, u najmanje sedam opština u Republici Srpskoj kasni izrada takozvanih šumsko privrednih osnova za privatne šume, što faktički znači da vlasnici šuma ne mogu legalno usjeći ni jedno jedino drvce na svom posjedu, pa će iduću zimu ostati i bez ogreva za svoja domćinstva.

Uz to, ljudi koji imaju svoju šumu, neće moći prodavati drvo, pa će ostati bez prihoda.

Kako je ranije pisala Srpskainfo, sve je zapelo zbog učestalih žalbi na tendere, koje raspisuju opštine za “inventuru” privatnih šuma na svom području.

Podsjećamo, ovi dokumenti se, po zakonu, moraju raditi svakih 10 godina, a ove godine ističe rok za stare šumsko privredne osnove u pojedinim šumom bogatim opštinama, poput Kneževa i Foče.

Rat za tendere, odnosno za poslove izrade šumsko privrednih osnova, vodi se već mjesecima između banjalučkih preduzeća “Dinarica” i “Šuma plan”.
“Dinarica”, koja je novi igrač na tržištu, tvrdi da su tenderi uštimovani za “Šuma plan”, preduzeće Duška Topića”, koje, kako navode, već godinama drži monopol u ovim poslovima.

– Uvijek se u tenderima kao uslov postavlja da je preduzeće ranije imalo najmanje jedan posao na izradi šumsko privredne osnove vrijedan od 60.000 do skoro 200.000 KM, što mi ne možemo imati, jer smo osnovani tek krajem prošle godine – kaže direktor “Dinarice” – Miroslav Rakita.

On tvrdi da taj uslov ne ispunjavaju ni druga 2 preduzeća, registrovana u Republici Srpskoj za ove poslove, a to su Šumarski fakultet Banjaluka i Istraživačko razvojni i projektni centar (IRPC) „Šuma RS“. Oni imaju stručne kapacitete za izradu šumsko privrednih osnova, ali ih već godinama nisu radili za privatne šume.

Zašto je tako nismo uspjeli saznati, jer na ranije postavljena pitanja Srpskainfo nadležni nisu dali odgovore.
Nezvanično, kad je u pitanju IRPC “Šuma RS”, oni nisu zainteresovani za “sitne poslove” u privatnim šumama, jer već imaju previše posla a ogromnim prostranstvima šuma, kojima gazduje njihovo matično preduzeće.

Neki izvori, međutim, tvrde da je kvaka u tome što inženjeri iz javnog preduzeća “tezgare” za privatne firme.

Najnovija gužva u vezi sa tenderom je ona iz Foče, gdje je opština ponudila 189.000 maraka za izradu “inventure” u privatnim šumama na svom području, ali je propisala uslov da preduzeće, koje će dobiti taj posao, mora imati najmanji ukupan promet od 300.000 maraka, i to u posljednje tri godine, ili od osnivanja preduzeća.

“Dinarica” se žalila na ovaj, kao i na neke prethodne tendere, tvrdeći da je ovakvim uslovima isključena konkurencija.

Direktor “Šuma Plana” Duško Topić, inače šumarski inženjer sa dugogodišnjim iskustvom, ranije je za Srpskainfo rekao da su i prigovori Miroslava Rakite i “Dinarice” „čista glupost“ i da su tenderski uslovi, koje propisuju opštine, “normalni i uobičajeni”.
Kako saznajemo, Kancelarije za žalbe BiH je odbila žalbu “Dinarice” za tender u Kneževu, ali oni najavljuju tužbu.

I u Foči će ovo preduzeće, koje su osnovala dvojica mladih inženjera, ostati kratkih rukava, jer je prihvaćena ponuda “Šuma plana”, kao jedina validna.

Da paradoks bude potpun, na neke tendere su se žalili i favoriti, dakle preduzeće “Šuma plan”.

– Oni se žali samo zato što su neke opštine dozvolile da i mi konkurišemo. Tako samo otežu postupak i šumsko privredne osnove će i zbog tih žalbi kasniti – kažu u preduzeću “Dinarica”.

Sve u svemu, vlasnici privatnih šuma su u problemu: imaju šumu, a kao da je nemaju.

Srpska info