fbpx

Najave iz Elektroprivrede BiH o uvođenju blok tarifa zabrinule građane

Najave iz Elektroprivrede BiH o uvođenju blok tarifa zabrinule građane

Najave iz Elektroprivrede BiH o uvođenju takozvanih blok tarifa zabrinule su građane. U prvom redu one najugroženije, penzionere, te radnike i korisnike narodnih kuhinja i dječijih vrtića. Stručnjaci kažu, odluka se treba korigovati, a štednja ostvariti na drugačiji način.

Svaki dan sve iznova poskupljuje, a najave uvođenja blok tarifa neće mimioći ni najugroženije kategorije, umirovljenike u Bosni i Hercegovini. Oni svakodnevno pristižu u Sindikat umirovljenika u Tuzli, jer mnogi od njih troše mnogo više od 268 KwH.

MUHAMED RAMIĆ, predsjednik Sindikata penzionera Grada Tuzle

"Od deset do trideset posto će struja poskupiti, ovisi koliko ko bude trošio. A najveća sramota do sada, kako sam ja penzioner, sa povišicom ove penzije 1,55. Ja ću na svoju penziju dobiti 10 maraka, a minimalna penzija 8 maraka mjesečno. To je stvarno dno dna."

FUAD ŠILJKOVIĆ, Sindikat penzionera Grada Tuzle

"Šta je 260 kilovata? To ću ja potrošiti kafe sebi što napravim ujutro i popodne. Znači, moram u pola ljeta naložiti vatru, ili da se skuha ručak za jednu četveročlanu ili dvočlanu porodicu. Pa sijalice, televizor i frižider će potrošiti 260 kilovata struje."

Blok tarifa je model koji će stvarni teret prebaciti na domaćinstva i obitelji koji troše električnu energiju, a zanemaruje prazne vikendice, stanove i kuće. Zato je Admir Čavalić prije nekoliko dana uputio inicijativu prema FERK-u i Federalnoj vladi da se povuče ovaj prijedlog Elektroprivrede, smatrajući ga diskriminatorskim.

ADMIR ČAVALIĆ, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH

"Samo da navedem jedan paradoks. U Entitetu Republike Srpske, koji je uveo prošle godine ovu mjeru i koju je propitivao Ustavni sud, 500 kilovat sati je donja granica. U Federaciji BiH je to 278, što znači da Elektroprivreda pretpostavlja da građani u Federaciji troše uglavnom do 50 maraka mjesečno, a garađani u RS-u do sto maraka. Nemoguće je da građani u RS-u više kuhaju, više se kupaju nego i imaju veće potrošačke navike nego građani Federacije."

Gledajući s ekonomskog stanovišta, blok tarife neće donijeti uštede, kaže nam ekonomist profesor Damir Bećirović. Električna energija nije luksuz, nego dobro od koga svi ovisimo. Ono što pak najviše zabrinjava je što će se pod crvenom tarifom naći najslabija kategorija našeg društva.

prof. dr. DAMIR BEĆIROVIĆ, ekonomski analitičar

"Ono što je posebno problematično je što u ovu crvenu tarifu ulaze mnogi značajni objekti koji su socijalno značajni poput narodnih kuhinja, vrtića, vjerskih objekata. Tako da će biti efekta na stanovništvo, u ovom kontekstu borbe protiv inflacije svakako i opterećenje."

Uvođenjem blok tarifa Elektroprivreda BiH želi motivirati građane na uštedu energije. Jer u ovom trenutku naša zemlja je zbog izvora energije, teškog stanja u rudnicima došla u opasnost da ostane bez električne energije. Zato su, pojašnjava ministar industrije i energije Vedran Lakić, uštede neminovne.

VEDRAN LAKIĆ, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH

"Samo radi stimulansa da pokušamo u ovom trenutku kada nemamo dovoljnu proizvodnju da zaštitimo količinu energije koju može proizvesti. Pazite, mi smo bili najveći izvoznici električne energije. Mi ćemo doći u situaciju da je nemamo za sebe."

Gubitak Elektroprivrede Bosne i Hercegovine u 2023. godini bio je 140 milijuna KM, a izazvan je akumuliranim gubicima i nepoduzimanjem mjera sanacije u prethodnim godinama. U tome i jeste opravdanost Elektroprivrede za uvođenjem blok tarifa, a to znači da će svu cijenu gubitaka platiti, a tko drugi nego građani.

BHRT