fbpx

Kakav je položaj naše zemlje na međunarodnoj političkoj sceni

Kakav je položaj naše zemlje na međunarodnoj političkoj sceni

Foto:Shutterstock 

Trenutačni položaj BiH na međunarodnoj političkoj sceni pojedini analitičari tumače kao sigurnosni problem, a neki kao da je konačno uslijedila dobra diplomatska akcija BiH na međunarodnom planu. Ipak, velika pitanja otkrivaju duboko bh. političko blato.

Različiti stavovi nisu novost, ali jasno je da neslaganja i prepucavanja utječu na promjene mišljenja i to kako nas velike politike vide u svjetskom poretku.

Politka u BiH, kažu stručnjaci, temelji se na konsenzusu, paritetu i rotaciji. I to je ono što godinama njeguju kao pravilo političke elite, a građani tome svjedoče kao političkom prepucavanju. Problem nastaje što nerijetko ti temelji budu demonstrirani i na međunarodnoj političkoj sceni. Posljednja dešavanja i Rezolucija o Srebrenici dovode do toga da se bh. politika na svjetskoj sceni percipira kao sigurnosni problem, neki su od stavova.

MILOŠ ŠOLAJA, profesor međunarodnih odnosa

Utiče da se ona predstavlja kao remetilački faktor, kao jednostrano svrstana, pri čemu se sve više pojavljuje i ta činjenica koja je nesporna. a to je da ona nema unutrašnje jedinstvo i da nema usaglašen stav da funkcioniše kao država u međunarodnim okvirima.

VELIZAR ANTIĆ, politički analitičar iz Banjaluke

Nije dobro da zemlja bude u fokusu tih velikih svjetkih pretumbavanja i odnosa snaga. Zašto? Zato jer ako ste vi u fokusu vi ste na neki način problem, i velike svjetske sile se bave vama, a mi kao mali možemo biti samo monete za potkusurivanje.

Stav drugih je pak da je opća slika pred međunarodnom zajednicom puno bolja nego ranijih godina. Pohvalno je što se dio domaćih aktera okrenuo bitnim centrima moći, a za dobrobit EU puta i NATO-a. Zbog toga pojedini smatraju da su u međunarodnim političkim odnosima neodvojive priče BiH sa Bliskim Istokom i Ukrajinom.

NEDIM MAKAREVIĆ, bivši ambasador BiH

Imamo jedan novi val koji podržava rezoluciju o Srebrenici, bojim se da ipak i to jedan dio geopolitičkih tektonskih promjena koje su uslovljene mnogim parametrima , kako samom Gazom i Bliskim istokom, tako i pričom sa Ukrajinom koja je vrlo relevantna za ukupna dešavanja u BiH, ona vanjskopolitička.

DAVOR DJENERO, politikolog iz Zagreba

Meni se čini da svim relevantnim akterima u međunarodnoj zajendici jasno o čemu se radi, da se ne radi o nekavom političkom prepucavanju, nego o tome da jedna skupina unutar političke klase pokušava opstrtuirati temljene interese BiH, od tu i tako jadinstvena podrška međunarodne zajednice , svih njenih relevantnih demokratkih djelova, dobro vođenoj akciji bh. diplomacije.

ASIM METILJEVIĆ, novinar

Poruke koje stižu iz susjedstva kažu da je na snazi dobra politička akcija Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni. U prvom redu jer pojedine politike djeluju u svrhu promocije temeljnih državnih interesa. Otvorene pohvale idu na račun ambasadora u UN-u Zlatka Lagumdžije kao pozitivan primjer diplomatskog djelovanja, uprkos svim problemima.

BHRT