fbpx

Izrael napao Iran, tvrde Amerikanci

Izrael napao Iran, tvrde Amerikanci

Foto: Agencije

Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je u četvrtak kasno navečer ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars izvješćujući o eksploziji navela da je aktiviran sistem protuzračne obrane u gradu Isfahanu.

Podsjetimo, tokom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na izraelski napad na njegovu ambasadu u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je prije nego što je stigla do izraelskog teritorija.

Iran je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da se Izrael mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je glavni tajnik UN-a upozorio da se Bliski istok nalazi u trenutku “najveće opasnosti”.

Oglasili se i iranski službenici: Nije bilo raketnog napada, srušili smo dronove

Službenik iranske državne agencije na X-u je izravno negirao raketni napad na Iran. "Nije bilo zračnog napada s vanjskih granica na Isfahan ili druge dijelove zemlje", objavio je Hoseein Dalirian.

Rekao je da je Izrael "samo izveo neuspješan i ponižavajući pokušaj upravljanja dronovima, koji su oboreni."

Iranski državni mediji izvijestili su o incidentu na sličan način, rekavši da su sistemi protuzračne obrane aktivirani u nekoliko područja zemlje tokom noći kako bi se gađali mogući ciljevi, ali nije bilo izvješća o izravnom udaru ili eksploziji. Dodaje se da su svi objekti, pa tako i nuklearni, sigurni, prenio je Index.

N1/Agencije