fbpx

Izborni zakon RS u Vijeću naroda, očekuje se veto u klubu Bošnjaka

Izborni zakon RS u Vijeću naroda, očekuje se veto u klubu Bošnjaka

Foto: Ringier

Akti koje je Narodna skupština Republike Srpske usovjila na posljednjoj sjednici, između ostalog i Izborni zakon Republike Srpske, dostavljeni su Vijeću naroda Republike Srpske, gdje će Klub Bošnjaka pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa o kojem će odlučivati Ustavni sud Republike Srpske.

"Mi ćemo održati sjednicu našeg kluba u Vijeću naroda RS i razmotriti sve zakone koje su nam dostavili. Ono što mogu prije kazati, jeste da pretpostavljam da će Klub Bošnjaka pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, kada je u pitanju Izborni zakon, zato što nije u skladu sa Ustavom BiH i nije u skladu sa Izbornim zakonom koji je na nivou BiH", rekao je Adil Osmanović, delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske.

On kaže da Republika Srpska svojim zakonom ne može devalvirati zakone koji su doneseni na nivou države te da se radi o pokušaju da se razvlasti CIK, a eksplicitno je u Izbornom zakonu BiH definisano koja je uloga i nadležnost CIK-a.

"Prilikom izrade izmjene i dopune Izbornog zakona na nivou entiteta Republika Srpska, ukoliko se išlo u tom pravcu, držim da se moralo tijesno sarađivati sa CIKom BiH i vidjeti šta je neophodno izmijeniti, a šta ne bi trebalo dirati što ne bi bilo u skladu sa ustavom i zakonom", rekao je Osmanović.

Osim Izbornog zakona Republike Srpske, Osmanović kaže da bi mogli pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, kao i Zakon o imunitetu Republike Srpske.

"Mislim da će se i oko toga voditi diskusija i moja je pretpostavka da ćemo u ova tri zakona pokrenuti veto", rekao je Osmanović.

Nezavisne