fbpx

Dodik se preračunao sa Izbornim zakonom, sada ga spašava Klub Bošnjaka

Dodik se preračunao sa Izbornim zakonom, sada ga spašava Klub Bošnjaka

Foto: BN

Članica Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević kaže da je više nego očigledno da SNSD pokušava da odugovlači sa procedurom objavljivanja izbornog zakona RS-a

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog sadržaja izbornog zakona Republike Srpske i zakona o referendumu i građanskoj inicijativi. S obzirom na to da SNSD kontroliše Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske, postavlja se pitanje da li se na ovaj način pokušava kupiti vrijeme prije nego što izborni zakon ovog entiteta bude objavljen u Službenom glasniku.

TRI OPCIJE
Da stvar bude čudnija, odluka o stavljanju veta na ovaj akt donesena je na sjednici koja je održana elektronskim putem. Pet od osam članova Kluba Bošnjaka podržalo je odluku o pokretanju veta, a protiv su bili Srebrenka Golić, Aida Prešić i Igor Bošnjak. Sjednica Vijeća naroda na kojoj će biti odlučeno o zahtjevu Kluba Bošnjaka biće održana u narednim danima.

- Ukoliko Ustavni sud Republike Srpske odbije naš veto, što je izvjesno jer to je bila dosadašnja praksa i ukoliko bi izborni zakon Srpske stupio na snagu, podnosioci apelacije mogu se obratiti Ustavnom sudu BiH sa privremenom mjerom. Ili visoki predstavnik može staviti zakon van snage kako ne bismo imali dva zakona za provođenje izbora, kazao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Alija Tabaković.

Delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Adil Osmanović kaže da Republika Srpska svojim zakonom ne može devalvirati zakone koji su doneseni na nivou Bosne i Hercegovine, te da se radi o pokušaju da se razvlasti Centralna izborna komisija BiH, a eksplicitno je u Izbornom zakonu BiH definisano koja je uloga i nadležnost CIK-a.

- Prilikom izrade izmjene i dopune izbornog zakona na nivou Republike Srpske, ukoliko se išlo u tom pravcu, držim da se moralo tijesno sarađivati sa CIK-om BiH i vidjeti šta je neophodno izmijeniti, a šta ne bi trebalo dirati što ne bi bilo u skladu sa Ustavom i zakonom, rekao je Osmanović.

Podsjećamo, Savez nezavisnih socijaldemokrata sa tri predstavnika koja se izjašnjavaju kao Bošnjaci i uz po jednog iz Socijaldemokratske partije i stranke BH Zeleni kontroliše Klub Bošnjaka VNRS-a. Pored toga, predsjedavajuća Vijeća naroda je SNSD-ova Srebrenka Golić, koja se izjašnjava kao Bošnjakinja. I sam Tabaković je u decembru 2022. godine, prilikom konstituisanja Vijeća naroda Srpske, govorio kako Klub Bošnjaka u VNRS-u, “u predstojećem, četverogodišnjem mandatu neće imati parlamentarnu snagu da pokrene zaštitu nacionalnog interesa”.

Član Predsjedništva Srpske demokratske stranke Aleksandra Pandurević kaže da je više nego očigledno da SNSD pokušava da odugovlači sa procedurom objavljivanja izbornog zakona Srpske u Službenom glasniku. Ona ukazuje i na to da članovi opštinskih i gradskih izbornih komisija ne podnose ostavke iako je to bilo najavljeno.

- Članovi gradskih i opštinskih izbornih komisija bi do sada podnijeli ostavke da SNSD misli ozbiljno kada je u pitanju izborni zakon RS-a. U većini gradova i opština SNSD ima skupštinske većine i mogu da razriješe članove izbornih komisija kad god hoće, ali to ne rade. Očigledno niko više ne želi da ih sluša i da ih slijedi u haotičnoj politici koja samo izaziva nove i nove nestabilnosti u Srpskoj, kazala je Pandurević.
Novinar Dragan Maksimović smatra da je više nego čudno pokretanje veta u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske. U proteklih godinu i po taj mehanizam, dodaje on, nije bio “na dnevnom redu”, jer SNSD kontroliše ovo tijelo.
- Sve što se dešava sa izbornim zakonodavstvom nije “u vinklu”. Narodna skupština Republike Srpske je usvojila izborni zakon, ali su onda rekli da su spremni da pregovaraju o Izbornom zakonu BiH. Sada Klub Bošnjaka pokreće veto i time ostavlja veliki prostor SNSD-u za manevar. Mislim da je na sceni opet predstava koja ovaj put nije najbolje režirana, ali su zastave ipak podignute, rekao je Maksimović.

KUPOVINA VREMENA
Lider ReStarta Stefan Blagić kaže za Oslobođenje kako je ovo očekivan potez. On smatra da će SNSD učiniti sve da prolongira objavljivanje izbornog zakona RS-a u Službenom glasniku.

- Ovo nije nikakvo iznenađenje. Znali smo da će to da urade. To im je od početka bio cilj. Kupuju sebi vremena da bi se probali dogovoriti oko Izbornog zakona BiH. Veliko je pitanje da li će taj dokument biti usvojen i da li će proći i Predstavnički dom i Dom naroda. Mislim da ne postoji zemlja na svijetu niti će ikada postojati sa dva izborna zakona. Zaista mi nije jasno kako bi se održali izbori ako bi oba zakona ostala na snazi, kazao je Blagić.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je nedavno izborni zakon Republike Srpske, koji predviđa da se na teritoriji ovog entiteta neće primjenjivati odredbe državnog Izbornog zakona koje se odnose na izbore za funkcije i pozicije u Republici Srpskoj. Po ovom zakonu, ulogu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u organizaciji budućih izbora u Republici Srpskoj preuzima Republička izborna komisija.

Oslobođenje