fbpx

Originalne slike koje je Antoine de Saint-Exupéry naslikao za za Malog princa

Originalne slike koje je Antoine de Saint-Exupéry naslikao za za Malog princa

Iako je Antoine Saint-Exupéry napisao samo jednu dječju knjigu u svom životu, ona je postala jedna od najpoznatijih i omiljenih knjiga, i to ne samo među djecom, već i među odraslima.

Saint-Exupéry, komercijalni pilot koji nikada nije svladao engleski, napisao je svoje remek-djelo na francuskom, i to ne u Parizu, već u New Yorku i Long Islandu, gdje je stigao 1940. godine, nakon nacističke invazije Francuske.

U aprilu 1943. godine, nedugo nakon što je knjiga izdata, 43-ogodišnji Saint-Exupéry uručio je Malog Princa zajedno sa crtežima u papirnatoj vrećici svojoj prijateljici Silviji Hamilton – “Ja bih vam želio dati nešto divno”, rekao joj je, “ali to je sve što imam”- nakon čega je otputovao u Alžir kao vojni pilot Slobodnog Francuskog Ratnog Zrakoplovstva.

“Moram podnijeti dvije, tri gusjenice ako želim upoznati leptira.” – Antoine de Saint–Exupéry

Mali princ 1

Iako je bio osam godina iznad gornje granice za pilota, bio je uporan sve dok konačno nije dobio dozvolu da leti. 31. jula 1944. godine je otišao na izviđačku misiju – i više se nikada nije vratio. Antoine de Saint-Exupéry je umro u 44. godini svog života. Nekoliko godina kasnije su pronađeni dijelovi njegovog aviona, a jedan ribar je u blizini Marseillesa ‘uhvatio’ u mreži i njegovu srebrnu narukvicu.

Mali princ je objavljen u autorovoj rodnoj Francuskoj tek dvije godine nakon njegove smrti, a čak je i u Americi knjiga imala osrednji početak. 1968. godine Morgan Biblioteka u New Yorku je postala vlasnik izvornih rukopisa Malog princa koji sadrže 30.000 riječi, što je gotovo duplo više nego što je objavljeno u knjizi, kao i malo poznatih izvornih akvarela koje je naslikao sam Antoine de Saint-Exupéry.

Danas je ova bezvremenska knjiga prevedena na više od 260 jezika i dijalekata, a svake godine je pročitaju milioni ljudi širom svijeta – i djeca i odrasli.

"Čovjek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati.” – Antoine de Saint–Exupéry

Mali princ 1a

Mali princ 2

Mali princ 3

Mali princ 4

Mali princ 5

Mali princ 6

Mali princ 7

Mali princ 8

Mali princ 9

Mali princ 10

Pixelizam