fbpx

Mijenjali zvuk da bi se prilagodili publici

Bob Dilan shutterstock

 Bob Dilan: Bio etiketiran kao glas generacije, Foto: Shutterstock

Kroz istoriju rok muzike neki od najvećih umjetnika na svijetu su išli protiv klišea

Svaki umjetnik uvijek traga za zvukom koji je najviše sinoniman za njih. Veoma rijetki mogu provesti čitavu karijeru kopirajući druge, a neki od najboljih trenutaka u rok muzici se događaju kada umjetnici “sklope” zvuk koji fanovi odmah prepoznaju kao njihov. S druge strane, takav zvuk može postati dosadan, i umjetnici poput Dejvida Bouvija i Bitlsa takođe su željeli da istraže druge žanrove.

Kroz istoriju rok muzike, neki od najvećih umjetnika na svijetu su išli protiv klišea i predefinisali sebe za novu publiku. Iako je odluka da napuste svoj stari zvuk bila veliki rizik, većini se isplatila u velikoj mjeri, privlačeći potpuno drugačiju publiku.

Iako je svaki umjetnik morao da riješi probleme pri promjeni žanra, rezultati su bili nešto što scena rok muzike nikada prije nije vidjela. Bez obzira na to što je njihova slava dostigla vrhunac, želja za promjenom se takođe mogla posmatrati kao reakcija na slavu koju su stekli kada su se prvi put pojavili.

Iako je možda bilo mnogo zahtjevno od fanova da ih prate u svemu, većina ovih umjetnika imala je neumornu odanost svojih slušalaca, spremnih da krenu s njima u nepoznato kako bi vidjeli kakve pjesme su još dostojne slušanja. Treba čitav život da se jedan sjajan rok bend izdigne iznad drugih, ali prelazak u druge kategorije je kao da vidite kako se bend ponovno rađa i afirmiše.

10. The Who

Kada je bend The Who prvi put zakoračio na britansku rok scenu, fokus je još uvijek bio pretežno na R&B muzici. Kroz svojih prvih nekoliko albuma, pjesme Pita Taunshenda su bile ništa više od blijedih imitacija onoga što su muzičari poput Džejmsa Brauna radili, samo kroz filter glasnih gitara. Ipak, Taunshend je imao viziju za bend i provodio je svoj “The Who život” gradeći svoje zvučne svjetove.

Počevši od naslovne pjesme “A Quick One” i lude konceptualne ploče “The Who Sell Out”, Taunshend je počeo da eksperimentiše s idejom korišćenja narativa u svojoj muzici kako bi prenio svoju poruku. Nakon što je došao do priče o “gluvom, nijemom i slijepom” dječaku, “Tommy” je bio zvuk Taunshendovog oslobođenog uma.

the who shutterstock

The Who: Eksperimentisali sa idejom korišćenja narativa u muzici, foto: Shutterstock

Od tada, Taunshend je pronašao svoje zvanje kao jedan od najistaknutijih pripovijedača u rok muzici, stvarajući albume koji su gurali žanr naprijed sa novim muzičkim instrumentima poput sintisajzera i zvukovima dramatične orkestarske muzike na albumu “Quadrophenia”.

9. Björk

Svaki bend koji želi preuzeti rizik često se suočava s teškim izazovima. Iako može lako uzeti temelje određenih žanrova i spojiti ih sa novim žanrom muzike, to će uvijek uticati na fanove koji ne prihvataju dobro takvu promjenu. Što se tiče Björk, svaki album koji je islandska umjetnica objavila bio je zasnovan na određenoj vrsti rizika.

Od njenih dana u bendu The Sugarcubes koji je svirao neke od najboljih indi pjesama kasnih 1980-ih, njen solo rad je započeo s velikim uspješnim albumom “Debut”. Kroz svoje izdanje u devedesetima, može se primijetiti naznaka svega, od industrijskog roka do pop muzike i velikih orkestara na njenim obradama pjesama poput “It’s Oh So Quiet”. Iako su devedesete bile vrhunac njene popularnosti, nova generacija slušalaca je bila spremna za još jedno iznenađenje.

Bjork Shutterstock

Bjork: Svaki album bio je zasnovan na određenoj vrsti rizika, foto: Shutterstock

Inspirišući se svijetom oko sebe, Björk nikada nije bila zadovoljna ostajanjem na jednom mjestu. Ona je pomjerala granice ljudskog glasa na svom albumu akapela “Medulla” i pisala ritmične pjesme na albumu “Biophilia”.

8. Queen

Bez obzira na to šta se puštalo na radiju kasnih 1970-ih, uvijek je bilo lako prepoznati kada je izašao novi singl benda Queen. Za svu drugu rok muziku tog vremena, sa bendovima poput Electric Light Orchestra, sama snaga Fredija Merkjurija u glasu bila je dovoljna da privuče pažnju kada bi pjesme poput “We Will Rock You” odjekivale iz zvučnika automobila.

Iako nije tajna da je Merkjuri bio ljubitelj klasičnih oblika muzike, neki od najvećih pomaka u karijeri benda Queen su bili kada su preuzeli rizik, poput drastičnog skretanja prema gospel muzici na pjesmi “Somebody To Love” ili njihovo flertovanje sa progresivnim rokom na njihovim ranim albumima.

Iako ima nekih slabih tačaka među njihovom sposobnošću prilagođavanja, poput albuma “Hot Space”, Queen bi i dalje trebalo pohvaliti zbog hrabrosti koju su imali kada su kombinovali različite žanrove pod jednim krovom. Možda je postojao prepoznatljiv zvuk benda Queen u ranim počecima, ali sve dok je zvuk imao smisla za sva četiri člana, nijedan drugi žanr nije bio isključen.

7. U2

Krajem 1980-ih, činilo se da će U2 dostići nivo priznanja koji su držale samo rok legende. Nakon što su gotovo deceniju svirali neke od najboljih rok pjesama, njihov veličanstveni i samohvalisavi album “Rattle and Hum” istakao je koliko Bonove riječi mogu dirnuti dušu publike. U2 je bio znak nade u rok muzici, ali nijedan optimizam u rok muzici nije bio pošteđen strepnje za sljedeću deceniju.

U2 Shutterstock

U2: Igrali na kartu statusa rok zvijezda, foto: Shutterstock

Iako je grunge žanr bio odgovoran za eliminaciju nekih od najvećih imena rok muzike osamdesetih godina, U2 su se “ponovo” stvorili tako što su još više igrali na kartu svog statusa rok zvijezda. Noseći naočare s velikim okruglim staklima, Bono se reinkarnirao na albumu “Achtung Baby”, donoseći nove zvukove i prihvatajući elektronski pravac.

6. Rush

Jedan od žanrova koji se duguje miješanju različitih muzičkih stilova je progresivni rok. Tokom zlatnog doba progresivnog roka sa bendovima poput King Crimson i Genesis, cilj je bio da se elementi klasične i džez muzike pomiješaju sa tradicionalnim zvukom zbog kojeg je rok bio poznat.

Na početku su imitirali Led Zeppelin na svom prvom albumu, ali su brzo promijenili fokus na albumu “Fly By Night”, gdje su počeli da stvaraju epske pjesme koje se prelivaju jedna sa drugom. Kada je to postalo previše, albumi poput “Permanent Waves” i “Moving Pictures” su spojili obije strane njihovog zvuka, čineći promjene u ritmu i čudne ritmove nečim što bi moglo da se pušta na radiju.

Kako su stigle osamdesete godine, bend je nastavio da razvija svoj zvuk sa različitim sintetizovanim elementima, stvarajući različite periode zvuka zasnovane na elektronskoj muzici. U posljednjoj deceniji su se vratili tradicionalnom hard rok zvuku, ali Rush je ostao jedan od rijetkih bendova koji nikada nisu pronašli zvuk koji im ne odgovara.

5. Pink Floyd

Bilo bi lako svrstati većinu rada Pink Floyda u žanr “progresivni rok”. Od njihovih početnih dana u šezdesetim godinama pa do nekih od njihovih najpoznatijih “materijala”, polovina njihovih pjesama je bila o istraživanju granica koje su većina drugih izvođača previše plašili da istraže. Kada govorimo o različitim zvucima Pink Floyda, obično se svodi na to koja postava se razmatra.

Tokom ere Sid Bareta, grupa je stvarala pjesme koje su više zvučale kao spejs rok, što je dovodilo do velikog spektakla kad god su nastupali. Kada je Baret počeo gubiti bitku sa svojim mentalnim zdravljem, dolazak Dejvida Gilmora kao drugog gitariste donio je drugačiji estetski izraz koji će ih definisati do kraja njihovih dana.

Engleski sastav je bio zainteresovan za raslojavanje emotivne distance između ljudi, pri čemu je Rodžer Voters stvarao iskrivljene vizije svijeta na njihovim najpoznatijim albumima, konačno kulminirajući sa “Dark Side of the Moon”, “Wish You Were Here”, “Animals” i “The Wall”.

4. Fleetwood Mac

Različite ere benda Fleetwood Mac često se čine kao da se radi o potpuno različitim bendovima. I dok danas postoji određeni stil koji je sinoniman za bend, originalna postava sa Piterom Grinom na čelu donijela je neke od najukusnijih bluz-rok pjesama kasnih ‘60-ih, dok su Mik Flitvud i Džon Mekvi pružali savršenu ritam sekciju iza njega. Međutim, vremenom se odnosi obično raspadaju.

Kada je Grin odlučio da slijedi svoju inspiraciju i napusti bend, dolazak gitariste Boba Velša donio je bendu džez zvuk, što je rezultiralo nekim od njihovih prvih opuštenih hitova poput pjesme “Sentimental Lady”. Međutim, nakon što je Velš odlučio da napusti bend, dodavanje pjesničkog dvojca Stivi Niksa i Lindzija Bakingema, zajedno sa Kristin, Džonovom suprugom, na klavijaturama, stvorilo je raj za jutarnje radio emitovanje.

Fleetwood Mac shutterstock

Fleetwood Mac: Njihova diskografija najraznovrsnija u istoriji roka, foto: Shutterstock

Uprkos mučnim trenucima tokom snimanja albuma poput “Rumours”, bend je postao jedna od najvećih pop mašina kasnih ‘70-ih, sa pjesmama koje su dosta imale veze sa količinom animoziteta koji postoji između odnosa unutar grupe. Iako je bend možda izveo posljednje note nakon tragične smrti Kristin Mekvi, njihova diskografija ostaje jedna od najraznovrsnijih u istoriji roka.

3. Bob Dilan

Kako opravdati titulu “glas generacije”? Od samog početka svoje karijere, Bob Dilan je bio etiketiran tim nadimkom, dok je izvodio pjesme koje su upirale prstom u sve što je bilo pogrešno u svijetu i nudile rješenja o tome kako bi njegovi fanovi i svjetski lideri trebali da žive svoje živote. Dilan nikada nije želio da bude poznat kao propovjednik pop muzike, pa nikada nije pokušao da se uklopi u program.

Nakon što je napravio različite korake da se oslobodi svojih folk korijena, javnost ga je prvobitno oštro kritikovala, misleći da se priklanja korporativnoj strani svoje muzičke revolucije.

Tokom svake decenije svog aktivnog bavljenja muzikom, Dilan je prolazio kroz različite promjene u temama svojih pjesama, stilu muzike, pa čak i u svom vokalnom izražavanju. U stvari, često zvuči kao da su dva potpuno različita umjetnika kada analiziramo različite dejlove njegovog kataloga pjesama. Dilan nikada nije želio da bude viđen kao glasnik svoje generacije, ali jedan od njegovih najpametnijih poteza kao umjetnika bio je taj da ne odgovara na očekivanja ljudi.

2. The Beatles

Imalo bi potpunog smisla da su Bitlsi odlučili da sviraju isti stil pop-roka tokom čitavog svog života. Ako bi zvukovi smiješnih ljubavnih pjesama održavali publiku u euforiji, većina ljudi bi bila oprezna da dira tu pobjedničku formulu. Kako su ulazili u drugu polovinu svoje karijere, praktično su se prepustili eksperimentisanju.

Počevši sa albumima poput “Rubber Soul”, bend je počeo da radi izvan svoje uobičajene sfere, prihvatajući folk- rok i dodajući različite instrumente. Nakon što su ostavili život turneja iza sebe, studio je postao njihovo nezvanično prebivalište, pri čemu je svaki tekstopisac imao svoje jedinstvene vizije, od Džon Lenonove “Strawberry Fields Forever” do Pol Makartnijeve “Hey Jude” i Džordž Herisonove ”Within You Without You”.

Pogledajte samo album “The White Album” da čujete kakvi su njihovi različiti zvukovi, pri čemu svaka pjesma zvuči kao da dolazi od četiri samostalna umjetnika koji razrađuju tehniku pisanja pjesama. Završavajući sve to brilijantnim oproštajem na albumu “Abbey Road”, Bitlsi su dali svijetu rok muzike savršeni primjer za prevazilaženje tradicionalnog rokenrola.

1. Dejvid Bouvi

Dejvid Bouvi je oduvijek bio definisan svojom kontradiktornom prirodom. Kada je prvi put počeo da se bavi tradicionalnim rokenrolom, Bouvi se nikada nije osjećao prijatno u ulozi rok zvijezde, iako se na kraju pretvorio u jednu od najvećih zvijezda.

Bouvi shutterstock

Bouvi, foto: Shutterstock

Počevši sa pjesmom ‘Space Oddity’, Bouvi je promijenio svoj pristup muzici, često se suprotstavljajući trendovima na svaki mogući način. Iako je bio hvaljen zbog svog rada u svijetu glam-roka, to su bili samo usputne stanice za njega, prihvatajući sve od kraut-roka tokom svog berlinskog perioda do preuzimanja uloge pop zvijezde na albumu ‘Let’s Dance’.

Većina fanova vjerovatno nikada neće upoznati pravog čovjeka iza svih Bouvijevih hitova, ali to je dio misterije. Od samog početka svoje karijere, ove zvučne promjene su bile kao zvučni kostimi koje je Bouvi mogao da nosi kako bi pokazao svoja najintimnija osjećanja.

Autor: Farout Magazin

Prevela: Jelena Vujović, Vijesti.me