fbpx

Jeff Buckley: Glas i gitara

jeffbuckleywall

Kada su se sredinom devedesetih godina upoznali Džimi Pejdž i Džef Bakli, sve je prštalo od emocija. “Led Zeppelin” je bila omiljena Džefova grupa i on ne samo da je znao da svira svaku njihovu pesmu na gitari, već je napamet znao bas deonice Džona Pola Džonsa, a za bubnjevima je kao od šale “skidao” svaki ritam Džona Bonama.

U nekoliko intervjua koje je dao par meseci pre njihovog prvog susreta, Pejdž je tvrdio kako je Džef najdarovitiji pevač i gitarista koji se pojavio u poslednje dve decenije. Imajući sve to u vidu, lakše je razumeti zašto su obojica sa suzama u očima pošli jedan drugom u zagrljaj kada su se prvi put videli.

Kada član benda koja je sinonim za rok muziku i neko ko važi za najvećeg gitaristu svih vremena tako emotivno reaguje na muzičara koji mu je po godinama mogao biti sin, čak i ako nikada niste čuli nijednu pesmu Džefa Baklija, samo taj podatak vam je dovoljan da razumete veličinu dara kog je posedovao mladi Bakli.

jeffbuckley3

Skoti Murhed

Kada je Džefov glas u pitanju, nema sumnje odakle potiče njegov dar. Naime, njegov otac je čuveni pevač i trubadur Tim Bakli, koji je imao raspon glasa od nekoliko oktava. Tim je u drugoj polovini šezdesetih i prvoj polovini sedamdesetih objavio 8 albuma koji su ostavili dubok trag u folk muzici. On je imao samo 18 godina kada se oženio sa Meri Giber (koja je inače odlično svirala klavir i čelo).

Kako je Tim bio sklon raznim porocima, njegov brak sa Meri nije dugo trajao. Razveli su se u oktobru 1966, samo mesec dana pre nego što se rodio Džef. Sredinom sedamdesetih Tim umire od prevelike količine heroina. Kako Džefovi istoričari kažu, otac i sin su se susreli samo jednom i to na kratko, kada je Džef imao 8 godina.

S obzirom na sve to, ne čudi što je Džef svoju mladost u Kaliforniji proveo pod imenom Skot Murhed – Skot mu je bilo srednje ime, a Murhed prezime očuha koji je živeo sa njim i Meri. Čak i kada je kasnije počeo da se predstavlja svojim pravim imenom i prezimenom svog oca, članovi njegove familije zvali su ga Skoti.

Gitaru je počeo da svira već sa 5 godina a tokom srednjoškolskih dana obožavao je grupe kao što su “Kiss”, “The Who” i “Pink Floyd”, a prvi album koji je kupio bio je “Physical Grafitt” od pomenutih “Led Zeppelin”. Već u 12. godini rešio je da postane muzičar, kada dobija od majke električnu gitaru Les Pol

jeff buckley 1

Bogovi i čudovišta Njujorka

U periodu između 18. i 24. godine, Džef je često menjao bendove u kojima je svirao i gotovo svi su bili različitih žanrova. Svirao je i rok, i džez, i rege, i fank pa čak i hevi metal. Tako beše sve do početka devedesetih.

Prvi put je otišao u Njujork 1990. ali se u njemu nije dugo zadržao, navodno iz razloga što je bio optužen za sitnu krađu u nekoj prodavnici. U Veliku jabuku se vraća sledeće godine, kada je učestvovao na koncertu u čast ocu Timu.

Tom prilikom je izveo 4 očeve pesme, a po rečima prisutnih najpotresnija je bila “I Never Asked to Be Your Mountain”, koju je inače Tim napisao za Džefa i njegovu majku dok je Meri bila trudna.

Zajedno sa njim, na bini je bio Geri Lukas, nekada gitarista benda legendarnog benda Captain Beefheart. Iako je Lukas bio stariji desetak godina od Džefa, njih dvojica su se muzički odlično nadopunjavali. Nakon tog koncerta, Džef donosi odluku da se preseli u Njujork, a ubrzo postaje član Lukasovog benda “Gods and Monsters”.

Iako se u prvi mah činilo da su Lukas i Džef sjajan tandem (zajedno su napisali pesme “Mojo Pin” i “Grace” koje će kasnije završiti na jedinom Džefovom pravom albumu), ispostavilo se suprotno. Na koncertima “Gods and Monsters”, u sred Džefove solo deonice na gitari, Lukas je umeo da stane tačno ispred njega i zakloni ga od očiju publike. Tako je u martu 1993, gotovo u isto vreme kada su “Gods and Monsters” potpisali ugovor sa etiketom “Imago” za svoj prvi album, Džef rešio da napusti bend i otpočne sopstvenu karijeru.