fbpx

’’Između činova’’: Poslednja knjiga Virdžinije Vulf

Virdžinija Vulf napisala je roman ’’Između činova’’ iza kulisa nadolazećeg ratnog komešanja. Nedugo potom je i umrla. Danas njen poslednji roman nije toliko poznat, ali jeste veoma upečatljiv.

virginia woolf

Dvadeset sedmog marta, 1941. godine, Virdžinija Vulf napisala je pismo svom izdavaču, Džonu Lemanu, iskazujući brigu povodom romana koji trenutno piše. Mislila je da je ’’Između činova’’ nekako ’’suviše blesav i trivijalan’’. Nije mogla takvog da ga objavi. Umesto toga, napisala je u pismu, bolje bi bilo da ga prepravi i izda kasnije te iste godine.

Narednog dana, pre nego što je Leman čak i primio pismo, Vulfova je napunila džepove kamenjem, odšetala do reke Uz i utopila se. Njeno mentalno zdravlje bilo je ugroženo depresijom koja se ponovo vratila, a veoma verovatno i ratom u Evropi koji se bližio. Imala je 59 godina i bila je autor osam romana, uključujući ’’Orlanda’’, ’’Gospođu Dalovej’’ i ’’Ka svetioniku’’, kao i brojnih drugih dela. Njen najbliži krug prijatelja i porodice smešta je u sam centar tzv. Blumzberi grupe.

Kako njen izdavač, tako i suprug, Lenard Vulf, pokušavali su da je razuvere po pitanju romana ’’Između činova’’. Kada je posthumno objavljen u julu te iste godine, Lenard je dodao belešku u kojoj kaže da rukopis nije doživeo završnu ispravku. Ali, napisao je: ’’Verujem da ona (Virdžinija) ne bi pravila neke značajne izmene, iako bi verovatno unela pregršt sitnih ispravki ili revizija pre nego što bi predala završni rukopis’’.

Premda je nemoguće znati kako bi izgledao sa ispravkama, možemo bez sumnje reći da roman ’’Između činova’’ nije ni blesav, ni trivijalan.

Završivši roman ’’Tri gvineje’’ i žaleći za rođakom Džulijanom Belom koji je poginuo u Španskom građanskom ratu 1937. godine, Vulfova se posvetila svom novom romanu. Pisala ga je od 1938. godine, kada se o ratu samo nagađalo, pa do 1941. godine, kada je konflikt već počeo, a pretnje bile nadvijene nad Londonom.

Kada je Vulfova završila pisanje, još jednom je osetila kako joj se um raspada na hiljadu delića. Baš kao što je i napisala Lenardu u oproštajnom pismu: ’’ Najdraži, pouzdano osećam da ponovo ludim. Imam osećaj da ne možemo opet prolaziti kroz još jedan strašan period. Neću se oporaviti ovoga puta.’’

U isto vreme, i samo društvo je pretilo da se raspadne, a umetnost nije imala neophodnu moć da to spreči.

Izvor: BBC

Prevela: S. Vasić, BKTV News