fbpx

Rimska mitologija

1280px Altar Mars Venus Massimo

foto: Wikipedia

Rimska mitologija je uglavnom preuzela mitove i legende od starih Grka i Etruščana, uz promjenu imena bogova.

Kako je nastala rimska mitologija?

Kako su Grci držali duhovno vodstvo tijekom cijele antike, mnogobrojne grčke priče o bogovima preuzeli su kasnije Rimljani.

Suprotno Grcima, Rimljani su mit shvaćali kao pripovijest, dakle kao pragmatičnu stvarnost, a ne kao metafiziku. Rimski su epovi iz istog razloga nastojali predstaviti ranu povijest rimskoga naroda. Tako jedna rimska legenda pripovijeda o kralju Numitoru, kojega je svrgnuo njegov brat Amulije.

Kći prognanoga kralja zatrudnjela je s bogom rata Marsom i rodila blizance Romula i Rema. Amulije ih je dao izložiti u šumu. Prema legendi blizance nalazi vučica i doji ih svojim mlijekom. Kad su odrasli, svrgnuše Amulija i vratiše prijestolje Numitoru. Oni sami su na mjestu svoga djetinjstva utemeljili grad Rim.

Jedan drugi ep pak pripisuje osnutak Rima Enejnim potomcima. Rimljani su gotovo u cijelosti preuzeli grčka božanstva, ali su im dali svoja imena. Gromovnik će se Zeus tako kod Rimljana zvati Jupiter, bog rata Ares postat će Mars, Kron će biti Saturn, a bog mora Posejdon postat će rimski Neptun.

Rimska mitologija

Rimska mitologija je uglavnom preuzela mitove i legende od starih Grka i Etruščana, uz promjenu imena bogova. Glavni bogovi su Jupiter, Neptun i Pluton. Po rimskim bogovima su nazvani planeti. Međutim, stari Rimljani su nekim od svojih božanstava pridavali mnogo više pažnje od starih Grka, kao što su to Mars, Vesta i Vulkan.

rimska mitologija

Izvorni i preuzeti bogovi

Izvorni rimski bogovi su uglavnom bili vezani za različite aspekte života. Zbog takve uloge, bilo ih je nevjerojatno mnogo. Najvažnije među njima Rimljani su nastavili štovati i nakon što su usvojili grčku kulturu i svoje najveće bogove poistovijetili sa grčkima. Međutim ovi bogovi su češće štovani u krugu porodice, gdje je otac bio neka vrsta svećenika, a rijetki su imali velika svetišta ili pak hramove kakve su imali oni poistovijećeni sa grčkima. Kako su Rimljani konstantno pokoravali nove teritorije tako su se sutretali sa lokalnim božanstvima koja bi, ukoliko su im se sviđali, preuzimali.

izvor