fbpx

Najstariji sajam knjiga

booktransport

Osim što je najpoznatiji i najveći Sajam knjiga u Frankfurtu je i najstariji sajam knjiga na svijetu koji se održava već pet stotina godina. U suštini u pitanju je trgovački sajam na kome se susreću izdavači, prodavci, autori i ilustratori kako bi prodavali i promovisali svoje proizvode.

Ovaj sajam se održava od 1478. godine (što je, svega, dvadeset godina nakon što je prva knjiga izašla iz štamparske prese u obližnjem Majncu).

Zbog pritisaka i cenzure katoličke crkve, rata i konkurencije sajma u Lapcigu popularnost i značaj Frankfurtskog sajma knjiga opada što, na koncu, dovodi do njegovog gašenja 1764. godine.

Nakon Drugog svetskog rata Frankfurtski sajam knjiga je obnovljen 1949. godine i vremenom je ponovo postao najznačajniji sajam knjiga na svijetu.

Prema statistici iz 2015. godine ovaj sajam ima 2.428 izlagača iz Njemačke, 4.717 izlagača iz 104 države sa 275.791 posjetilaca. Najbrojniji posjetioci su, prije svega, izdavači, zatim trgovci, poslije njih slijede bibliotekari, a tek onda autori. Nakon autora, po brojnosti, slijede lektori, profesori, nastavnici, dizajneri, grafički umjetnici, ilustratori, novinari…

bookvar.rs