fbpx

Bivši privredni gigant "Incel" utočište za svirke i filmove

Banjaluka - Društveno-kulturni centar "Incel" najavljuje i tokom jeseni niz aktivnosti u okviru muzičkih dešavanja, likovne umjetnosti, teatra, nezavisnog izdavaštva, te razne seminare, radionice i građanske inicijative.

incel

David Jojić, Foto: J. Đurđević

DKC "Incel" se nalazi u krugu nekadašnjeg istoimenog industrijskog giganta. Nekadašnje fabričke hale i sumoran prostor koji je ostao kad je proizvodnja zatihnula ponovo su oživjeli mladi raznim aktivnostima.

Lidija Drakulić iz Udruženja DKC "Incel" najavljuje mnoge manifestacije u narednom periodu. Ulaz na mnoge aktivnosti je besplatan ili je tek nekoliko maraka.

"Planiramo u ovaj četvrtak projekciju alternativnih filmova na otvorenom i nadamo se da će nas poslužiti vrijeme. Ulaz je besplatan", navela je Drakulićeva.

Drakulićeva dodaje da ovo udruženje do sada nije imalo podršku institucija i da se uglavnom finansiraju zahvaljujući projektima koje sami realizuju.

"Do sada smo organizovali mnoge radionice i seminare, a ono na šta smo posebno ponosni je 'BL art festival', kao i 'Graffiti Jam'", naglašava Drakulićeva.

U narednom periodu slijedi više nastupa bendova, uglavnom nekomercijalnog muzičkog pravca.

"Već početkom oktobra u goste nam dolazi jedan slovenački i jedan belgijski bend. Mi u budućnosti DKC 'Incel' vidimo kao jedan od stubova produkcije nezavisne scene na ovim prostorima", naglašava Drakulićeva.

Istakla je da je cilj da DKC "Incel" bude kvalitetno mjesto za omladinske aktivnosti.

"Ideološki, DKC 'Incel' je za kretivnost, samoorganizaciju, solidarnost, toleranciju, a protiv bilo kakvih oblika diskriminacije, predrasuda i represije", navela je Drakulićeva.

Ovaj kulturni centar nudi prostorije za sve pojedince i grupe koji se bave kulturno-umjetničkom produkcijom i društvenim aktivizmom, kroz niz raznih aktivnosti.

Ovo udruženje je inače počelo sa radom početkom novembra 2013. godine, a osnovano je od strane udruženja i pojedinaca, kako bi sebi, ali i svima onima koji se bave ili pronalaze interesovanje u takvim aktivnostima obezbijedili prostor za njihovu realizaciju.

U okviru festivala "Graffiti Jam" kreativci ulične umjetnosti su oslikali zidove prostora DKC "Incel" i okolo njega.

"Često odem na svirke u DKC 'Incel' i dobro je što je taj prostor oživio i što je namijenjen za razne kulturne sadržaje i one koji ne spadaju i mejnstrim scenu. Išla sam i na više radionica i promocija knjiga, bilo je zanimljivo", kazala je Maja T., studentkinja iz Banjaluke.

NN