fbpx

Kako je američka politika uzrokovala ogroman kaos u Siriji i zašto apsolutno nitko nije iznenađen time

Obama se pokušava distancirati od programa kojeg je on sam odobrio

000 Was8961528 656x365

IGOR ŠIMULIJA

Kao što je bilo lako za predvidjeti, američki program od 500 milijuna dolara koji su uloženi u obuku i naoružavanje umjerenih sirijskih pobunjenika pokazao se katastrofom ravnoj onoj koja se dogodila u Zaljevu svinja 1961. Vodeći dužnosnici američke vojske su prošlog tjedna u Kongresu morali priznati da su jedini rezultat ovog programa danas četiri ili pet pobunjenika koji se bore unutar Sirije, dok su deseci drugih ubijeni ili zatočeni. Zbog toga analitičari Guardiana postavljaju logično pitanje – zašto se SAD i dalje nadaju u pozitivne rezultate svoje politike kontinuiranog slanja teškog naoružanja na Bliski istok, kad pritom redovito uzrokuju ogroman kaos?

Još bizarnije od toga je opravdanje Bijele kuće koja tvrdi da nema veze s tim. Glasnogovornik Josh Earnest pokušao je distancirati Baracka Obamu od ovog programa, tvrdeći kako su zapravo njegovi kritičari bili ti koji su pogriješili. Prema njegovim riječima, američki predsjednik je nevoljko pristao na ovaj program jer su ga uvjeravali da je to najbolji način za borbu protiv Islamske države, ali da je zapravo bio protiv njega.

Najbolji primjer prebacivanja krivnje

Prema mišljenju Guardiana, ovo Obamino opravdanje je nesumnjivo jedno od najboljih primjera prebacivanja krivnje u modernoj političkoj povijesti, posebno zato jer je imao dovoljno vremena da se usprotivi spomenutom programu ili da uloži veto na njegovo provođenje. Umjesto toga, u trenutku izglasavanja programa službeno je izjavio kako je “zadovoljan što je Kongres potvrdio provedbu ovog programa koji će biti ključan element naše strategije obučavanja sirijiske opozicije”.

Osim činjenice da je javno podržao tu politiku, njegovo prebacivanje krivnje nema smisla iz još jednog razloga: 3 godine prije nego što je Kongres odobrio 500 milijuna dolara za naoružavanje sirijskih pobunjenika, CIA je vodila vlastiti vrlo slični program. Njega je također odobrio upravo Obama. Ova obavještajna agencija provela je i studiju koja je pokazala da pobunjeničke frakcije ostvaruju vrlo loše rezultate protiv postojećih vlada, no te informacije Kongres je izignorirao. Iako se čini da bi takav argument bio dosta bitan u raspravi o tome treba li prihvatiti program koji košta pola milijarde dolara, o njemu se nikad nije javno pričalo, isto kao ni o programu naoružavanja kojeg je provodila CIA.

Obama zanemario upozorenja obavještajaca

Ironično, upravo je Obama taj koji je dao najbolji argument zašto se nikad nije trebalo krenuti u naoružavanje pobunjenika. On je magazinu New Yorker početkom 2014. izjavio da u “Siriji djeluje opozicija koja je neorganizirana, neopremljena i podijeljena među sobom”. Tad je govorio i o spomenutoj studiji CIA-e. “Na samom početku ovog procesa, tražio sam od CIA-e da analiziraju primjere kad je naše financiranje naoružanja u nekoj zemlji dalo dobre rezultate. Nisu mi mogli puno reći.”

Nikome zapravo nije jasno zašto se američki predsjednik nije držao svojih početnih stavova, posebno zato što se pričalo kako mu je dosta uplitanja vojske u još jedan problem iz kojeg bi se teško izvukli. Umjesto toga, podržao je Kongres u slanju još više oružja u zemlju pogođenu ratnim razaranjima.

Republikanci smatraju da se trebalo poslati još oružja

Kao i obično, republikanci su iz ovoga izvukli potpuno krivu pouku, tvrdeći kako bi se sve riješilo u interesu SAD-a samo da se poslalo još više oružja. Njihov mladi predsjednički kandidat Marco Rubio je tijekom ovotjedne debate izjavio da je problem u tome što je SAD pobunjenike naoružao prekasno, i da se to napravilo na vrijeme on je siguran da bi se program pokazao uspješnim.

Umjesto da se u Kongresu krene raspravljati o smislenosti daljnjeg slanja naoružanja na Bliski istok, ono što će sad vjerojatno uslijediti je prebacivanje američke vojske na teritorij Sirije. Prema nekim informacijama, dio trupa je već tamo i pomažu kurdskim snagama u borbi protiv IS-a.

telegram.hr