fbpx

Analiza terorističkih napada u svijetu

Broj žrtava terorističkih napada u svijetu, žestoko se povećao u zadnje tri godine. Situacija je najgora u zemljama Bliskog istoka, Nigeriji i Pakistanu. Zapadnu Evropu je ovaj globalni trend do sada zaobilazio.

3422671 fanaticti dzihadiste z organizace islamsky stat prenesli boje na uzemi dalsiho statu z velkych casti vychodniho afghanistanu dokazali vyhnat bojovniky hnuti taliban ilustracni foto 1 300x193p0

Prošle sedmice, u terorističkom napadu u Parizu poginulo je 129 ljudi, a ranjene su 352 osobe. Francuski predsjednik smatra da je za napad odgovorna Islamska država (ISIL). 

Ista ogranizacija je odgovorna za enormnu ekspanziju terorizma na Bliskom istoku. U posljednje tri godine, dok je Evropa prolazila iznimno mirno razdoblje, Bliski istok je prolazio kroz krizu. 

2011. godine, prema globalnoj bazi podataka o terorizmu, Evropa je imala 81 žtrvu terorističkih napada. Bliski istok 2646 žrtava. Tri godine kasnije, omjer žrtava je čak 7 naprema 19 146.

Terorizam u zapadnoj Evropi i na Bliskom istoku

7bd1a4ad d363 4231 9fff cb39a8042157

Zapadna Evropa

Bliski istok i sjeverna Afrika

Glavni krivac je istinski Islamska država. Samo u prošloj godini zabilježeno je "divljanje" sa 9000 žrtava. Na sceni je od 2007. godine, ali je tek prošle godine preuzela vodstvo ispred Al-Qaide.

Terorističke organizacije na Bliskom istoku već dugo su usmjerene na akcije u inostranstvu. Povećanje terorističkih napada odgovara periodu dva rata u Iraku, a posebno je izraženo nakon invazije 2003. godine. Sadašnji porast je, međutim bez presedana. 

Terorističke organizacije na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi

orgblisa

Islamska država (ISIL), Al Kaida na Arapskom poluostrvu, Kurdska radnicka partija, Al Kaida u Iraku, Nepoznati, Ostali, Hizbalah, Oružane islamske grupe, Fronta an-Nusra...

S druge strane, Evropa se dugo usmjeravala ka povećanju bezbjednosti. Najrizičnije su bile 70. i 80. godine, kada su na vrhuncu bili sjevernoirski konflikt i baskijska separatistička nastojanja. Tome su se pridružile radikalne ljevičarske skupine poput Crvenih brigada. Na evropskom tlu događalo se i "razračunavanje" između Izraela i Palestine.

U posljednjih nekoliko godina, međutim, Evropa je postala siguran kontinent, gdje su postojali samo iznimni slučajevi. Posljednji takav događaj bio je napad u Norveškoj, ekstremno desnog militantnog Andersa Breivika.

Terorističke organizacije u zapadnoj Evropi

zapevr

IRA, ETA, ostali, nepoznati, Brigade Abu Hafis al-Masri...

Trenutno je najugroženija država Irak, u kome je samo tokom prošle godine evidentirano 13 076 žrtava terorizma. U sličnoj situaciji su Nigerija i Afganistan.

Zemlje sa najvećim brojem žrtava terorizma

65f1de68 3ab7 49a2 b23c 25adc1660274

Irak, Afganistan, Nigerija, Pakistan, ostali...

Tabele možete pogledati OVDJE

Izvor: Global Terrorism Database

Sa češkog prevela Mirjana Tešanović