fbpx

ZELENI TALAS - Bukova Kosa

ZELENI TALAS - Bukova Kosa

Ilustracija Jelena Žilić

Prijedor je iznevjerio mještane Bukove Kose. Gradonačelnik Javor predložio, a Skupština grada dala saglasnost za istraživanje uglja lignita na lokaciji Bukova Kosa. Samo dva mjeseca ranije ova ista skupština tražila je od Vlade RS da se obustave sva istraživanja na području opštine Prijedor.

 Piše: Jelena Jevđenić

Zakoni u Bosni i Hercegovini su rastezljivi i fleksibilni jako. Naravno, ne za svakoga. Šampioni u rastezanju zakona su funkcioneri iz sredine piramide, takoreći kao da su od gume kada treba da se spuste do samih stopala onima s vrha piramide.

Tako se zakoni mjesecima rastežu u Prijedoru da bi se Drvo-eksportu nametnulo da najzad počne rudariti na Kozari.

Vlada RS je početkom ove godine donijela odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za istraživanje na Bukovoj kosi na inicijativu firme „Drvo Eksport“ kompanije koja je trenutno predmet istražnih organa.

Mještani su se odmah usprotivili. Još osamdesetih godina prošlog vijeka rađena su istraživanja koja su pokazala veliki sadržaj sumpora na Bukovoj kosi i otvaranje rudnika nikako ne bi bilo zdravo za mještane. O nepovratnom uništenju prirode ne treba naglašavati.

Ubrzo je održan i zbor građana u naselju Veliko Palančište na kom je prisustvovao i predsjednik Gradskog odbora SNSD Prijedor i načelnik jednog odjeljenja Gradske uprave, Dragoslav Kabić. Tada je kazao da niko neće mešetariti u toj zajednici, savjetovao mještane da pišu Gradu, naglašavao da stoji iza mještana i on i Gradska uprava, te da neće dozvoliti da se na teritoriji grada radi išta bez znanja Grada i gradonačelnika.

Sljedeći dan izjavio je medijima da je grad dao saglasnost na odluku Vlade o pokretanju postupka dodjele koncesije.

A izjava da se ništa ne može raditi bez dozvole Grada i gradonačelnika pobijena je samo mjesec dana kasnije kada su mašine za rudarenje ušle u drugo prijedorsko selo Bistrica i započeli pripremne radove.

A možda su gradonačelnik i Grad i znali da će nelegalno mašine ući u Bistricu, i ako nisu, pa isto se pika. Obesmišljena je i ismijana uloga gradonačelnika, skupštine grada i zakona RS.

Ali da bi se građanima dao privid vladavine prava krajem juna su odbornici u Skupštini grada Prijedora donijeli odluku kojom od Vlade traže obustavu svih istraživanja i eksploatacije u Bukovoj kosi i Bistrici. Isti dan Vlada RS je dala koncesiju Drvo-eksportu za istraživanje uglja na Bukovoj Kosi.

I dva mjeseca poslije, ta ista skupština daje saglasnost za istraživanje uglja na Bukovoj Kosi.

Rastezanje i nametanje zakona je na djelu.

U međuvremenu, aktivisti i mještani su podnijeli nekoliko tužbi. Održavani su sastanci i javne rasprave, redovne i vanredne, sve da se rastegne zakon koliko može u korist investitora ili vrhu piramide. Ko će znati.

To što koncesije nisu bile predviđene u Dokumentu o politici iz 2006. godine, niti u Prostornom planu Grada Prijedora 2008-2018,  je pokazatelj da se koncesije neplanski ilegalno dodjeljuju, ne mareći za stavove mještana.

Fleksibilnost zakona je nevjerovatna.

Kršenje zakona je još nevjerovatnije.

Sve pod palicom Ministarstva energetike i rudarstva čiji ministar prije nekoliko dana izjavi na prvom panelu energetskog foruma u Banjaluci da je RS posvećena energetskoj tranziciji, koja se dešava već duži vremenski period.

Mještani sela Medna, Bistrice i sada Bukove Kose mogu da plaču i da se smiju istovremeno jer ih čeka, a nekima je već došla, tranzicija iz čistog i zdravog života u zagađenje i uništenje. Isto mogu i ostali građani ovog entiteta jer ko zna u čijem dvorištu leži ruda.

A jedina tranzicija koja je ovdje sprovodiva je tranzicija razaranja.

U Bukovoj Kosi na 33 hektara.

Kolumne „Zeleni talas", u sklopu serije „Impuls semafor“, objavljujemo u saradnji sa Fondacijom „Fridrih Ebert“ u BiH) 

Autor: Impuls