fbpx

VSTS- Radili dva sata dnevno, a građane koštali 133.000 maraka

vstv

Foto: BIRN BiH, VSTV

Gotovo svaka državna institucija u BiH carstvo je za sebe, ali i među tim carstvima postoje ona koja su veća od drugih, jer u njima ljudi za jako malo vremena provedenog na poslu budu debelo plaćeni novcem građana. 

Carstvo veće od drugih je naravno Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

Krovna institucija koja za koju se kaže da je glavni krivac za apsolutni krah pravosuđa u BiH, može se pohvaliti da su među prvima kada je u pitanju zarada, odnosno mjesečni paušal zaposlenih.

Za ovu instituciju ne vrijede restriktivne mjere kada je u pitanju pandemija, naprotiv, zarada je uvijek redovna.

Prema podacima koji su u posjedu Gerile, članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, njegov predsjednik i potpredsjednici koštali su građane BiH u prvih šest mjeseci ove godine 133.676 maraka.

U ovaj iznos naravno nije uračunata naknada za troškove prevoza, smještaja i drugih povlastica koje imaju članovi VSTS-a.

tabela VSTS

Za one koji još uvijek ne znaju, aktuelno predsjedništvo VSTS-a čine predsjednik Halil Lagumdžija, dva potpredsjednika i to Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović, te Sanin Bogunić, član VSTS-a.

Prema podacima VSTS-a BiH, predsjednik ostvaruje mjesečni paušal u iznosu od 1.300 maraka, a potpredsjednici i stalno zaposleni član mjesečnu naknadu od 1.000 maraka.

-Članovi Savjeta, izuzev pomenutih, čija se plata i druge naknade osiguravaju iz sredstava budžeta i koji imaju pravo nastaviti primati svoju redovnu platu i druge naknade kada obavljaju dužnosti u VSTS-u, primaju naknadu u iznosu od 200 KM po danu rada- naveli su iz VSTS-a BiH.

Takvih je u periodu od januara do juna ove godine u VSTS-u bilo 15.

Prema tabeli VSTS-a BiH u periodu od januara do juna ove godine tih 15 članova VSTS-a zaradilo je 107.876 maraka, a na poslu su prosječno provodili po dva sata tokom šest mjeseci.

Prema zvaničnim podacima VSTS-a najvrjednija je u navedenom periodu bila Jadranka Stanišić. Ona je za šest mjeseci provela na poslu 549 časova, što je prosječno tri časa dnevno. Stanišićeva koja je inače sudija Vrhovnog suda RS u prvih šest mjeseci ove godine zaradila je 13.726 maraka paušala, bez troškova prevoza.

Vrijedan je bio i član VSTS-a Mahmut Švraka, inače glavni republički tužilac u Srpskoj, a koji je prosječno u svojoj stolici provodio dva i po časa dnevno i za šest mjeseci inkasirao 11.450 maraka.

Uz rame Švrake je Berina Alihodžić koja je za nešto manje od dva časa dnevno za šest mjeseci zaradila 10.975 maraka paušala.

Njoj uz rame je Željka Radović, inače glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, koja je za nešto više od dva časa u šest mjeseci zaradila 10.475 maraka.

Naravno da VSTS BiH ima svoju statistiku prema kojoj članovi rade puno radno vrijeme, ali se i sastaju jedva nekoliko puta u više mjeseci, iako je situacija u pravosuđu BiH katastrofalna.

Gerila