fbpx

Staro novo doba: Veze između New Age – a i desnice

1280px Rainbow Gathering Bosnia 2007

New Age "Rainbow Gathering" u Bosni i Hercegovini 2007. Foto: Wikipedia

New Age kao eklektična spiritualna praksa, postala je neizostavni dio pop kulture Zapada u zadnjih 50 godina. Društvena previranja u Americi šezdesetih i sedamdesetih (antiratni pokret, pokret za građanska prava crnaca) otvorili su prostor za širenje ove ideologije. No, šta je zapravo New Age?

Piše: Sandro Hergić

Iako mu je teško odrediti godinu rođenja i utemeljitelja - duhovnom majkom new age pokreta smatra se madam Helena Blavatsky (1831-1891). Ova ruska aristokratkinja je nakon putovanja po Indiji napravila kompilaciju tekstova koji su bili inspirisani hinduizmom i budizmom. Teozofsko društvo koje je osnovala, iako malo po broju članova, imalo je velik i širok uticaj izvan vlastitog kruga. Bitno je također napomenuti da je ovo doba silovitog tehnološkog razvoja i širenja novih pogleda na svijet (Darvin, Marks), a Teozofija Helene Blavatsky je povezivala ova dva sukobljena pogleda na svijet i život.

New Age je nudio duhovnost u svijetu koji se sve više sekularizovao, a dogme mejnstrim religija sve više dovođeni u pitanje. Harizmatični gurui poput Krišnamurtija, Ošoa, Sai Babe su stekli milione poklonika na Zapadu, nudeći instant duhovnost srednjoklasnom konzumentu iz USA. Iako potpuno pacifistička, ova ideologija je postepeno počela da nagriza pogled i koncepte objektivne naučne realnosti. Odjednom su naučni termini i hipoteze poput kvanta, vibracije, relativnosti postali dio duhovnog života pojedinca. Manipulacijom naučnim terminima poput vibracija, kosmosa, energija ovom učenju je nudila jednu vrstu naučnog legitimiteta svojih stavova i modernom zapadnom čovjeku trebao je dokaz za vlastitu vjeru.

Helena Petrovna Blavatsky

Helena Blavatsky Foto: Wikipedia

Kvantna fizika je postala vrlo omiljena argumentacija New Age gurua, sve je postalo kvantno (medicina, liječenje, svijest). Budući da su teorije i jednačine Planka i Hajzenberga nerazumljive velikoj većini ljudi stvorio se prostor za manipulaciju; na primjer vibracija ili povezanost na kvantnom nivou za ljudsku egzistenciju i djelovanje ne znače apsolutno ništa iako je riječ o fundamentalnoj teoriji prirode. Dakle termini koje poklonici ovih učenja koriste ne odgovaraju i ne opisuju duševne procese u čovjeku. Jedan od problematičnijih koncepata kojeg su iznjedrili ovi procesi su takozvane škole pozitivnog mišljenja i vizualizacije stvarnosti. Ukratko, ovi novi gurui su sve ljudske probleme i mentalno zdravlje tumačili kroz prizmu takozvanih afirmacija, to jeste dovoljno je samo željeti i misliti na životne ciljeve da bi se oni ostvarili.

Naravno, ovo gotovo toksično insistiranje na afirmativnim mislima kod osoba koje su depresivne, ili pak anksiozne, samo stvara dodatni osjećaj krivice jer zaboga nisu dodatno vibrirale i vizualizirale i nekako same su krive za svoje mentalno stanje. Ova nestručnost ne samo da zamagljuje granice između naučnog i subjektivnog već i duhovnog odnosa sa stvarnošću.

Veze između New Agea i fašizma naravno nisu nove i zapazili su ih filozofi od Adorna do Ecca. Prezir prema modernizmu, tehnologiji i želja za povratkom u nekakvo mitsko doba neokaljane izvorne prirode bila je popularna među konzervativnim i fašističkim autorima dvadesetog vijeka (Evola, Hajdeger, Hamsun).

Ezoterično društvo Tula je bilo svojevrsna preteča nacionalsocijalističke ideologije koja je kombinirala misticizam sa rasnom teorijom, izabranošču germanske rase mitskom domovinom svih Germana, Hiperborejom - teorijom koju danas odbacuje sva stručna javnost.

U sintetisanju misticizma i fašizma posebno se istakla Savitri Devi, pravog imena Maximiani Julia Portas (1905 -1982), rođena od oca Grka i majke Engleskinje. Nacističke ideje usvaja 1929., poslije hodočašća u Palestini. Godine 1932. odlazi u Indiju gdje traga, po njenim vlastitim riječima, za ostacima žive arijevske kulture koja je u Evropi navodno nestala. Tu uzima ime Savitri Devi (boginja sunčevih zraka). Smatrala je kastinski sistem pravednim a prezirala abrahamske religije. U svojoj knjizi Pismo hindusu izražava simpatije spram indijskog nacionalizma i upozorava ih na opasnosti koje predstavljaju islam, hrišćanstvo i judaizam. U Adolfu Hitleru je vidjela inkarnaciju hinduističkog boga Višnua koji treba da čovječanstvo izvede iz mračnog doba koje se u hindu religiji naziva Kali Yuga, i koje se završava potpunom moralnom dekadencijom i neznanjem nakon čega počinje novo zlatno doba. Nakon poraza nacionalsocijalizma Savitri biva skrhana i zaključuje da Hitler ipak nije bio božanska inkarnacija već uvod u njegovog dolazak. Holokaust nije naravno ostavio nikakav utisak, već ga je iz onog što možemo naći u njenim spisima smatrala opravdanim. Ostatak života je provela okupljajući postratno nacističko podzemlje i bila visoko poštovama u istom. Nakon smrti njena zaostavština pomalo pada u zaborav, no posljednjih godina interes za njenu rasističku filozofiju raste i dobija široku bazu poklonika širom svijeta, od hinduistickih nacionalista u Indiji do poklonika alt right krugova u USA.

Savitri Devi circa 1937

Savitri Devi Foto: Wikipedia

No, čovjek ne treba nužno ići toliko daleko u prošlost, a niti geografski da bi vidio u kojoj mjeri misticizam i iracionalizam mogu biti u službi vladajućeg režima. Uspon Slobodana Miloševića i kriza krajem osamdesetih su na male ekrane u Srbiji doveli do pojave nebrojeno mnogo proroka, iscjeljitelja, astrologa koji su preko noći zamijenili racionalnu društvenu kritiku za koju bi trebali biti zaduženi sociolozi, politolozi, psiholozi. Tako su vidovnjaci u Srbiji postali apologeti vladajućih struktura, pa je, na primjer, dosta eksponirana proročica Kleopatra, koja je Miloševića nazivala živim svecem, dok je astrologinja Milja Vujanović Regulus, koja se po vlastitom priznanju udala za zvijezdu Regulus, najavljivala brzo propast bezbožne Amerike i zlog Zapada. Ta nova politika je nesmetano mogla da zarađuje na lakovjernim, očajnim i osiromašenim ljudima sve dok nije dirala režim. Tekst koji je se pokazao izrazito uticajnim u javnosti bilo je čuveno Kremansko proročanstvo na koje se blagonaklono gledalo čak i u vrijeme socijalizma, jer je navodno proreklo dolazak Josip Broza Tita na vlast i pohvalno se izrazilo o njegovoj vladavini, redirigovano i mijenjano mnogo puta da se uklopi u postojeće narative i političke prilike. Možda najbizarnija pojava (iako ih je zaista teško izdvojiti) na medijskom nebu Srbije bio izvjesni Alan Čumak, Rus koji je za vrijeme SSSR bio poslan da raskrinkava šarlatane no ubrzo i sam otkriva natprirodne sposobnosti i počinje da liječi ljude. U Srbiji je gostovao na TV Revija gdje je gledaoce liječio putem malih ekrana, a njegova fotografija se prodavala kao nekakva relikvija sa ljekovitim svojstvima. Ovo su samo neki od živopisnih likova koji su nudili iskrivljenu stvarnost širokom auditorijumu.

Medijska slika i način komuniciranja su se radikalno promijenili u proteklih nekoliko decenija a tradicionalni mediji su u mnogome izgubili povlašteni položaj koji su imali od svog nastanka. Dok su društvene mreže postale primarni izvor informisanja za milione ljudi, a te mnogobrojne platforme poput Facebooka ili TikTok - a postale su novi prostor prodavača mistike i duhovnosti. Danas čak nije ni potrebno posjetiti dežurnu gataru, ona je tu na streamingu, njena natprirodna energija kola putem optičkog kabla i dolazi pravo u naše domove. Naravno, ne treba sve poklonike New Agea svrstavati u isti koš, budući da je riječ o heterogenoj populaciji i naravno nije svaka potreba za mističnim ili religioznim put u odbijanje nauke, ali sigurno je da otvara prostor ka jednom iracionalnom poimanju iste, gdje se materija i zakoni prirode koji u njoj djeluju nekako mogu povinovati volji čovjeka. Povratak ovom magijskom načinu mišljenja dovodi u pitanje svu intelektualnu baštinu čovječanstva, od doba prosvjetiteljstva do danas, budući da se postavlja pitanje do kojih će granica ići ovakav svjetonazor koji od atomizovanog pojedinca čini vrhovnog tumača naučne i prirodne realnosti. U uslovima današnje opšte društvene, zdravstvene i ekonomske krize pojedinac vapi za instant i jednostavnim odgovorima koji mu se nude na svakom koraku, a opasnost od mentalnog utapanja u njima čini se nikada nije bila veća.

Autor: Impuls