fbpx

SAKRIVEN IDENTITET ZLOČINACA SA KAZANA: Sarajevo se nije prkosno uspravilo, nego je podleglo pritiscima Zelenih beretki

95508a50d9b738c3aab02aeed73bc5cf

Dženaza Mušana Topalovića

Da se Sarajevo nije „uzdiglo i prkosno uspravilo“ i „odlučno odbacilo kolektivnu odgovornost za nedjela koja su počinili pojedinci“, kako navodi gradonačelnica Karić, govori i činjenica da je ponovo podleglo pritiscima boračkog udruženja koje svake godine slavi Mušana Topalovića Cacu - ubicu svojih sugrađana 

„Sarajevo zajedno sa svojim građanima jasno i glasno kaže “Ne u naše ime”. Grad Sarajevo ponovo se uzdigao i prkosno uspravio, odlučno odbacivši kolektivnu odgovornost za nedjela koja su počinili pojedinci. Na moju incijativu, a prema usvojenoj Odluci Gradskog vijeća, tekst na spomen ploči na Kazanima: “SPOMEN OBILJEŽJE KAZANI (1992-1993) Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana: Bošković (Spasoje) Nevenka, 1933 - 1992.,  Bošković (Simo) Marko, 1929 - 1992.,  Ćeranić (Mihajlo) Dragomir, 1943 - 1992.,  Drašković (Branko) Mileva, 1936 - 1993.,  Frankić-Brkljač (Vinko) Ranko, 1952 - 1993., Jovanović (Vojo) Duško, 1954 - 1993.,  Komljenac (Ilija) Marina, 1926 - 1993., Lavriv (Mihaila) Ana, 1942 - 1993., Lavriv (Stefan) Vasilj, 1933 - 1993., Lemez (Neđo) Novka, 1950 - 1992., Nikolić (Nikola) Ergin, 1966 - 1993.,  Radosavljević (Boro) Branislav, 1952 - 1993., Šteta (Lutvo) Ago, 1942 - 1993., Vučurović (Dobrivoje) Zoran, 1952 - 1992.  Žuža (Jefto) Stojan, 1933 - 1992. Sarajevo 2021.”, navela je gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić na svom facebook profilu nakon što je Gradsko vijeće usvojilo njen prijedlog o tekstu spomen ploče ubijenima na Kazanima.

Gradonačelnica Karić, kao ni na sjednici Gradskog vijeća, ni na facebooku nije obrazoložila zbog čega je odbila prijedlog Naše stranke da se na spomen ploči stavi ime nalogodavca ubistava, ratnog zločinca Mušana Topalovića Cace.

Usvajanje odluke o tekstu spomen ploče na Kazanima bez informacija o ubicama građana Sarajeva, osim gradskih vijećnika, doprinijelo je i udruženje Zelenih beretki. Podsjetimo, nakon što je objavljen prijedlog Naše stranke oglasili su se iz ovog udruženja.

Sramotno i za svaku osudu je što pojedine političke stranke u Kantonu Sarajevo, među njima i Naša stranka, izražavaju nezadovoljstvo prijedlogom teksta koji bi trebao biti ispisan na spomeniku posvećen ubijenim građanima srpske nacionalnosti na Kazanima kod Sarajeva. Skandalozno je jer traže da se jasno istakne da su ubijeni i ko ih je ubio“, naveli su iz Zelenih Beretki. Tu nisu stali pa su u saopćenju naveli da se među ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima nalaze i „vojnici agresorske vojske“.

Imamo informacije da je u Kazanima završilo i nekoliko vojnika koji su napadali grad, odnosno pripadnika agresorske strane, što znači da bi se moglo desiti da Grad Sarajevo podiže spomenik agresorima. Pokoj duši civilima, ali njihovim vojnicima tu nije mjesto. Provjeriti imena sa ploče da li su bili vojnici agresorske vojske, te na kojoj teritoriji u toku agresije i kome su prijavljeni njihovi nestanci“, navedeno je u saopćenju Zelenih Beretki.

POČAST UBICI

Svake godine ovo udruženje organizuje obilježavanje smrti Mušana Topalovića Cace. Svake godine na šehidskom mezarju Kovači, gdje su sahranjeni borci Armije BiH, slavi se ubica.

Mušan Topalović Caco prvobitno je sahranjen na nepoznatoj lokaciji da bi 1996. godine njegovo tijelo prebačeno na šehidsko mezarje Kovači.

Ovakvu dženazu Sarajevo gotovo da i ne pamti“ reći će tada Senad Hadžifejzović navodeći da dženazi prisustvuje između 15 i 20 hiljada Cacinih saboraca i građana Sarajeva. Jedini koji se tada usprotivio sahrani ubice Cace na šehidskom mezarju kovači bio je pokojni  general Armije BiH Jovan Divjak.

Ni danas u Sarajevu ništa se nije promijenilo. Udruženje koje svake godine slavi zločinca Topalovića, jer je pljačkao, mučio i ubijao svoje sugrađane, Sarajevo izdašno finansijski podržava. 

Čak i potpredsjednik stranke koja je tražila da se Cacino ime nađe na spomen ploči njegovim žrtvama izdašno finasira rad udruženja koje svake godine veliča ubicu građana Sarajeva. Podsjetimo, načelnik Općine Centar Srđan Mandić iz Naše stranke, u maju ove godine udruženju Zelenih Beretki dodijelio je 27.624 KM. Koalicioni partner Naše stranke, stranka Narod i Pravda isto je podržala ovo udruženje koje veliča ubicu. NIP-ov ministar za boračka pitanja Omer Osmanović u maju ove godine Zelenim beretkama dodijelio je 60 hiljada maraka. 

Ove činjenice pokazuje da gradonačelnica Karić nije u pravu kada kaže da  se Grad Sarajevo „uzdigao i prkosno uspravio, odlučno odbacivši kolektivnu odgovornost za nedjela koja su počinili pojedinci“.

Da se Sarajevo nije „uzdiglo i prkosno uspravilo“ kako navodi gradonačelnica govori i činjenica da je ponovo podleglo pritiscima boračkog udruženja koje svake godine slavi ubicu svojih sugrađana.  Sarajevo nije „odlučno odbacilo kolektivnu odgovornost za nedjela koja su počinili pojedinci“ jer, izostavljajući informacije o ubicama, upravo je učinilo suprotno. 

Azra Omerović, zurnal.info