fbpx

Nedovoljno iskorištena prilika: Fond “Duša djece” ima 12 miliona KM za liječenje djece

djeca pregled

Osnovan 2017. godine, kako bi se obezbijedila sredstva za dijagnostiku i liječenje djece iz Republike Srpske u inostranstvu, Fond solidarnosti „Duša djece“, konstantno na računima ima milionska sredstva, dok istovremeno građani organizuju humanitarne akcije na društvenim mrežama. Sredstva obezbijeđena iz poreza i plata građana Republike Srpske ostaju neiskorištena, većinom jer građani nisu upućeni da imaju pravo na njih, ne vjeruju da će ih dobiti na vrijeme i nisu zainteresovani za prikupljanje potrebne dokumentacije. 

Pravo na sredstva iz Fonda imaju djeca i mladi do 18 godina, koji su državljani BiH i osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, ukoliko se dijagnostika i liječenje njihove bolesti ne može obaviti u Republici Srpskoj niti u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima potpisan ugovor.

Novac na računima Fonda potiče od građana Republike Srpske. Od njihovih neto plata se mjesečno odvaja 0,25 odsto za ove namjene, čemu se dodaju dijelovi različitih poreza i posebnih doprinosa. Tokom izrade ovog teksta na računima Fonda solidarnosti “Duša djece”, nalazilo se 12 miliona KM. Slična situacija je bila i prethodnih mjeseci. Na ovom linku možete da pratite stanje novca na računima i pripadajuće izvode.

Od osnivanja je odobreno ukupno 466 rješenja. Međutim, i dalje se, najčešće preko društvenih mreža, organizuju humanitarne akcije kojim se prikuplja novac za liječenje, a novac koji se već nalazi na računu Fonda ostaje neiskorišten. Za potrebe ovog teksta novinari portala eTrafika su pokušavali stupiti u kontakt sa porodicama koje samostalno prikupljaju novac za svoju djecu. Nisu željeli razgovarati sa nama jer, kako kažu, trenutno nije vrijeme s obzirom na to da im se djeca nalaze na liječenju ili zato što ne žele da ovakve informacije dijele u javnosti. Neki od njih su nam rekli da su procedure Fonda previše komplikovane i da će dijete umrijeti prije nego što Fond odobri i isplati novac. Zato se odlučuju na samostalno prikupljanje novca, koje često traje mjesecima i ishod je neizvjestan.

Ipak, humanitarne organizacije ističu da mnogi građani ne znaju za postojanje Fonda solidarnosti “Duša djece”, da im je ‘mrsko’ prikupljati potrebnu dokumentaciju i da se zato odlučuju na prikupljanje novca kroz humanitarne akcije i humanitarne brojeve.

Proces protekao bez problema

Jedna od porodica koje preko Fonda liječi svoje dijete je i porodica Radanović iz Dervente. Rajka Radanović, majka dječaka koji ima spinalnu mišićnu atrofiju i koji se preko Fonda solidarnosti prima Spinrazu, trenutno najskuplji lijek na svijetu, ističe da Fond solidarnosti uplaćuje novčana sredstva direktno u kliniku u koju se dijete upućuje na liječenje, na osnovu predračuna koji ona ispostavi. Za sve to je potrebna pozitivna odluka komisije i upravnog odbora, te rješenje direktora Fonda koji postupa po prijedlogu tog odbora.

„U našem slučaju, dijagnozu smo saznali u privatnoj pedijatrijskoj ordinaciji u Srbiji. Nakon toga obratili smo se Fondu solidarnosti i Fondu zdravstvenog osiguranja da nas upute šta i kako dalje. Upućeni smo na pregled kod nadležnog ljekara specijaliste na UKC-u, a odakle smo upućeni u kliniku u Beogradu. U Beogradu je izvršen konzilijarni pregled i sačinjen prijedlog za liječenje. Po povratku u Republiku Srpsku, podnijeli smo zahtjev za odobrenje liječenja sredstvima Fonda solidarnosti i paralelno, zajedno sa Fondom, pregovarali sa klinikama koje bi prihvatili dijete na liječenje. Nakon pozitivnog odgovora sa klinike u inostranstvu, upućen je zahtjev za predračun liječenja“, objašnjava Rajka Radanović proceduru.

Od momenta predavanja zahtjeva do dobijanja predračuna od inostrane klinike prošlo je 15 dana. Sve se dešavalo za vrijeme decembarskih i januarskih praznika. Saradnja je u tom periodu bila intenzivna.

„Zajedničkim snagama smo pregovarali sa klinikama i nastojali dovršiti proceduru ‘žonglirajući’ između praznika. I u daljem toku liječenja, saradnja je izvrsna, ali znatno manje turbulentna jer sada sve ide svojim ustaljenim tokom. U principu, turbulencije i neizvijesnosti su dolazile od strane klinika na kojima smo boravili i sa kojim smo pregovarali, dok je sam proces u Fondu išao svojim tokom bez problema“, govori naša sagovornica.

Potrošeno 16 miliona KM za tri godine

Iz Fonda solidarnosti “Duša djece” govore da iz godine u godinu dobijaju sve više zahtjeva za finansiranje liječenja djece u inostranstvu. Ove godine finansirano je liječenje 94-oro djece u vrijednosti od oko četiri miliona KM.

„Ove godine, ukupno je odobreno 132 zahtjeva, budući da su pojedina liječenja produžavana više puta. Od 2018. godine, od kada je počeo sa radom Fond solidarnosti, ukupno je odobreno 466 rješenja i to za 304 djeteta, a za troškove liječenja odobreno je oko 16 miliona KM“, govore nam iz Fonda.

Kažu i da provjeravaju sve humanitarne akcije koje se pojave u medijima i kontaktiraju te porodice kako bi ih informisali o mogućnostima koje pruža liječenje putem Fonda solidarnosti.

„U ovoj godini, prema našim saznanjima, bilo je samo nekoliko akcija za liječenje djece. Takođe, treba imati u vidu da Fond solidarnosti finansira liječenje djece koja su osigurana lica Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Podsjećamo da Fond solidarnosti, kao i sva druga zdravstvena osiguranja, ne pokriva troškove liječenja eksperimentalnim metodama koja nisu naučno dokazana, te je moguće da se desi da se sakuplja novac za takvu metodu liječenja“, ističu.

Da bi se ostvarila prava na sredstva potrebno je priložiti svu dokumentaciju o dosadašnjem toku liječenja, zahtjev roditelja ili staratelja za sredstva, preporuku za nastavak liječenja u inostranstvu, ovjerenu izjavu roditelja ili staratelja da će u roku od 15 dana nakon završetka liječenja Fondu dostaviti kopiju medicinske dokumentacije, konzilijarni prijedlog ustanove u kojoj se dijete liječi, predračun troškova liječenja, obrazac izjave i zahtjev za dobijanje sredstava koji se mogu pronaći na internetu ili u prostorijama FZO.

Iz Fonda ističu da im se roditelji nikada do sada nisu žalili da njihove procedure dugo traju. Takođe, kažu da se do sada nije desilo da procedure ne završe prije zakazanog termina liječenja.

„Imali smo i situacije gdje je procedura završena isti dan kada su roditelji predali zahtjev, jer se radilo o hitnoći. Direktorica Fonda i radnici koji rade za Fond solidarnosti ulažu maksimalne napore da pomognu roditeljima oko potrebne dokumentacije i u stalnoj smo komunikaciji kako sa roditeljima, tako i sa zdravstvenim ustanova u Republici Srpskoj, Srbiji, kao i u inostranstvu“, govore.

Najvažniji dio dokumentacije je preporuka za nastavak liječenja u inostranstvu, izdata od strane zdravstvene ustanove u kojoj se dijete trenutno liječi i koja ima ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS.

„Zahtjeve razmatra stručna komisija, a saglasnost na njihovu odluku daje Upravni odbor Fonda solidarnosti. Međutim, kada se radi o hitnim situacijama, svu ovu proceduru smo znali da završimo u roku dan ili dva. Redovna procedura, kada je Fondu solidarnosti dostavljena kompletna dokumentacija se najčešće okonča u roku od sedam do 15 dana, kada se ne radi o hitnim situacijama“, govore nam u Fondu.

Fond u svim slučajevima snosi cjelokupne troškove liječenja i boravka djece, kao i smještaj roditelja. Po potrebi se organizuje i stručna pratnja. Slažu se da je novac za ovako skupa liječenja veoma teško prikupiti putem humanitarnih akcija.

„Zahvaljujući Fondu solidarnosti, i djeca sa najtežim dijagnozama čije liječenje košta i po nekoliko miliona, dobili su šansu da se liječe. Primjera radi, za liječenje samo jednog djeteta oboljelog od rijetke bolesti, koje traje u kontinuitetu u zadnje tri godine, do sada je izdvojeno 2,8 miliona KM. Toliki iznos bi se jako teško prikupio u humanitarnim akcijama, a suvišno je i govoriti o stresu i brizi koji roditelji prolaze zbog neizvjesnosti da li će na taj način uopšte prikupiti dovoljno novca za liječenje svog djeteta“, ističu.

Potrebna veća kontrola akcija

Iz humanitarnog udruženja „Budimo ljudi“ iz Banjaluke, govore da su nakon osnivanja Fonda solidarnosti prikupljali novac samo za jedno dijete.

„Dječaku Milanu Šariću je potrebna kontinuirana rehabilitacija u naredne tri godine koja se obavlja u MEDEF centru u Banji Koviljači. Fond solidarnosti finansira liječenje i dijagnostiku, ali ne i rehabilitaciju. Upravo je ovo razlog što su predstavnici HO ‘Budimo ljudi’ pokrenuli akciju i prikupili sredstva za dječaka Milana Šarića“, objašnjavaju nam.

Ističu i da na Fond upućuju sve roditelje koji im se jave sa molbom da pokrenu humanitarnu akciju za liječenje u inostranstvu.

„Pojedini nisu znali da postoji, bilo je slučajeva da Fond solidarnosti ,Duša djece’, vežu za Fond solidarnosti (nastao za vrijeme poplava), a nekome je problem prikupljanje dokumentacije i procedura koju je Fond solidarnosti propisao“, govore.

Napominju da su komentari porodica koje su liječile svoju djecu u inostranstvu pozitivni, ali i da je potrebno još više informisati građane o postojanju i radu Fonda solidarnosti “Duša djece”.

„Takođe, potrebna je i kontrola pojedinaca koji pokreću akcije na Fejsbuku, a da prethodno nije bilo nikakvog zahtjeva za liječenje, niti obraćanja Fondu solidarnosti. Fond solidarnosti ima jasno definisane stalne izvore finansiranja i transparentno objavljuje koliko sredstava imaju na računu, pa je upravo to prva i prava adresa na koju roditelji treba da se obrate“, govore iz organizacije „Budimo ljudi“.

Piše: Nataša Tomić, eTrafika