fbpx

Mis univerzuma – daleko je to od feminizma

tijara miss

Na takmičenju za Mis univerzuma pobeđuje navodno najlepša žena. Ovoga puta organizatori su želeli da se pokažu kao feministi. Međutim, uslovi za prijavu za takmičenje govore nešto drugo.

Ona bi trebalo da bude samouverena i autentična. Ona mora da bude u stanju da artikuliše svoje ambicije. To su samo neki od zahteva iz prijave za takmičenje za Mis univerzuma koje se 12. decembra po 70. put održalo u Izraelu. Čini se da to takmičenje želi da se predstavi kao posebno feminističko.

Na svojoj internet-stranici, Organizacija Mis univerzuma o sebi piše da je ona globalna i integrativna organizacija koja podržava „žene iz svih kultura i s različitim pozadinama“. I da daje ženama mogućnost za ostvarenje njihovih ciljeva tako što skupljaju iskustva koja jačaju njihovo samopouzdanje i omogućavaju postizanje uspeha.

Ali, ko su te žene? Pogled na uslove za učešće na takmičenju pokazuje: traže se isključivo mlade i neudate takmičarke, bez dece.

Pobuna feministkinja

Mlade žene i feministkinje na društvenim mrežama protestuju protiv predubeđenja da žene mogu da budu uspešne i emancipovane samo ako odgovaraju normama lepote, ako nisu udate i nemaju decu. Tu se proteklih nedelja posebno isticala ženska grupa „Osez le feminisme“ pod heštegom #PasTaMiss (Nije tvoja misica).

Aktivistkinje za ženska prava u oktobru 2021. podnele su tužbu protiv producentske firme „Endemol“ (Mis Francuske) zbog diskriminacije. Jer, i mis Francuske mora da bude neudata i bez dece. „Zaustavite želju za kontrolisanjem izgleda i ponašanja žena“, zatražila je Alisa Arabare, predsednica te grupe za ženska prava. Prethodno su tri kandidatkinje ispale iz takmičenja jer nisu zadovoljavale kriterijume za učestvovanje. I francuska ministarka za žene Elizabet Moreno ocenila je da je to takmičenje „nazadno“.

misica

Na izboru za Mis univerzuma ocenjuje se žensko telo (ovogodišnja pobednica, Mis Indije Harnaz Sandu)

Lepota (ne) poznaje starost

I iz SAD, zemlje porekla takmičenja u lepoti, pljušte kritike na račun uslova za učestvovanje na takmičenjima poput Mis univerzuma ili Mis sveta. Tako je Raven Bakster, 28-godišnja ekspertkinja za molekularnu biologiju, na svom Tviteru objavila da je uvek želela da učestvuje na nekom takmičenju za mis, ali da to nije moguće jer je – suviše stara. Ona je zato izrazila želju da se organizuje takmičenje na kojem će moći da učestvuje svako.

Međutim, problem je mnogo dublji. Tako je britanska novinarka i feministkinja Lori Peni kritikovala to što se devojčicama još od rođenja nameće da moraju da budu „lepe“. „Ja nisam ovde kako bih raspravljala o tome šta je lepo, a šta nije. Ja sam ovde kako bih postavila pitanje zašto se nad nama ženama od rođenja sprovodi tiranija sa obavezom da budemo lepe“, napisala je na Tviteru.

Ocenjivanje ženskog tela

I novozelandska pevačica Lizi Marveli izrazila je na Tviteru svoje neslaganje s takmičenjima u lepoti. „Ironično je upravo to što traže takmičenje lepote: pogrešno je predubeđenje da ljudi imaju pravo da prosuđuju o telu žena“, napisala je.

Mnoge mlade žene su uverene da sa takvim kriterijumima u 21. veku više nema za takmičenja u lepoti kao što su Mis univerzuma ili Mis sveta. One su se na društvenim mrežama založile za progresivniju i inkluzivniju sliku žene na takmičenjima lepote. No očigledno je da su takve velike manifestacije još uvek veoma daleko od toga. Jer, takmičenje koje bi propagiralo feminizam izgleda drugačije.

Autor Sofija Princen - DW