fbpx

Berlinčani glasali za eksproprijaciju stanova u vlasništvu velikih korporacija

berlin referendum

Inicijatori referenduma o eksproprijaciji stanova u vlasništvu velikih stambenih korporacija u Berlinu su slavili: u nedjelju je dovoljan broj Berlinčana podržao njihovu inicijativu. Sada je na potezu budući Senat. 

Građani Berlina izjasnili su se za eksproprijaciju stanova u vlasništvu velikih stambenih korporacija. Na referendumu, održanom u nedjelju (26. septembra) ZA je glasalo 56,4 posto birača, a 39,0 posto ih je bilo protiv, kako je u ponedjeljak ujutro objavila pokrajinska izborna uprava.

Istovremeno, odziv građana na referendumu prešao je minimalni kvorum od četvrtine građana sa pravom glasa. Prema tekstu rezolucije, od Berlinskog senata sada se zahtijeva da "poduzme sve mjere" koje su neophodne za prenos nekretnina u društveno vlasništvo i da u tu svrhu izradi zakon.

Međutim, glasanje nije pravno obavezujuće za političare, jer se nije glasalo o određenom nacrtu zakona koji bi na referendumu bio direktno izglasan. Ipak, novi Senat i Predstavnički dom koji su izabrani na pokrajinskim izborima u nedjelju (26. septembra) moraće se pozabaviti rezultatima glasanja građana.

Riječ je o više od 200.000 stanova

Prema tekstu inicijative za organizaciju berlinskog referenduma, budući Senat sada je pozvan da izradi nacrt zakona o prebacivanju u društvenu svojinu oko 240.000 stanova u Berlinu. Time bi bile pogođene sve privatne stambene kompanije u čijem vlasništvu je više od 3.000 stanova u glavnom gradu, s izuzetkom stambenih zadruga. U fokusu inicijative za eksproprijaciju je desetak kompanija za nekretnine.

"Nećemo nestati tako brzo "

Inicijatori su uveče bili veoma srećni. "Zajedno smo pokrenuli grad i uzdrmali politiku - to je ono što slavimo danas. Hiljade nas je postalo aktivno. Borili smo se sa moćnim protivnicima i pobijedili. Nećemo opet nestati tako brzo", rekla je Joanna Kusiak, glasnogovornica "Eksproprijativne inicijative - Deutsche Wohnen & Co".

"Zahtjev za prebacivanje stanova u društveno vlasništvo ujedinjuje daleko više glasova od bilo koje političke stranke. Mi Berlinčani smo odlučili: Niko ne smije špekulirati s našim stanovima", ističe još Joanna Kusiak.

Prema najavama iz ove organizacije, oni sada namjeravaju intenzivno pratiti predstojeće koalicijske pregovore. "Nepoštivanje referenduma bio bi politički skandal. Nećemo odustati dok se ne provede prebacivanje stanova u društveno vlasništvo", kaže Kalle Kunkel, glasnogovornik Inicijative.

Giffey insistira na pravnom pojašnjenju

Glavna kandidatkinja SPD-a u Berlinu Franziska Giffey želi respektirati ​​odluku referenduma. "Sada se takav prijedlog zakona mora izraditi", izjavila je ona u ponedjeljak. "Ali taj nacrt zakona se potom mora ispitati i ustanoviti šta bi bilo izvodljivo u składu s Ustavom”.  Giffey je upozorila da Berlin ne smije dobiti još jednu negativnu presudu od strane Saveznog ustavnog suda, poput nedavnog stavljanja van snage gornje granice za cijene stanarina u Berlinu.

Glavna kandidatkinja Zelenih Bettina Jarasch smatra da Senat mora ozbiljno shvatiti rezultat referenduma. "To spada u koalicione pregovore", izjavila je Jarasch za njemačku novinsku agenciju dpa u ponedjeljak. Političari sada moraju ispitati je li provođenje rezultata glasanja građana o eksproprijaciji izvodljivo. "Još postoji mnogo pravnih i praktičnih pitanja koja treba razjasniti za takav zakon." Kao alternativu, Jarasch je predstavila svoj koncept "mehanizma za zaštitu od visokih kirija", tj. dobrovoljnog pakta između političara, stanodavaca i drugih strana uključenih u gradnju novih zgrada i određivanje visine fer kirija. "To je u rukama stambenih kompanija", kako je rekla.

Lijevica vidi "jasan zadatak" - Vonovia nudi ograničenja visine kirija

Berlinska ljevica rezultate referenduma vidi kao jasan zadatak za politiku. "To se ne može zanemariti", izjavila je gradonačelnica Berlina Katina Schubert za njemačku novinsku agenciju dpa u ponedjeljak. "Sada se time moraju pozabaviti najbolje pravnice i pravnici kako bi se izradio zakon koji funkcionira na pravno siguran način. To je mandat za novi Senat."

Stambena korporacija Vonovia, koja sada ima većinski udio u dioničkom stambenom društvu Deutsche Wohnen, upozorila je nakon rezultata referenduma o dugogodišnjoj pat-poziciji: "Eksproprijacije ne rješavaju višestruke izazove na berlinskom tržištu stanova", rekao je šef Vonovie Rolf Buch. Čak i nakon te odluke, političari mogu pronaći konstruktivnija rješenja koja će odgovoriti na zabrinutost mnogih ljudi da sebi više neće moći priuštiti svoje stanove.

"U novom zakonodavnom periodu potrebno nam je znatno više zajedništva nego konfrontacija", zahtijeva Buch. Kao sljedeći korak, dvije kompanije bi dobrovoljno ograničile visinu svojih kirija u Berlinu za sljedećih pet godina. Osim toga, kako su istakli, spremni su i da izgrade 13.000 stanova u Berlinu.

DW