fbpx

bardaca naslovna

 Bardača, foto: Impuls

Kineski naučnici nedavno su došli do zaključka da će se, ako globalna temperatura poraste za 1,5 do 2 stepena Celzijusa, funkcija močvara, kao rezervoara za upijanje gasova staklene bašte, smanjiti za više od polovine.

Močvare imaju veliki potencijal za ublažavanje klimatskih promjena zbog velikih zaliha ugljenika. Međutim, da li će i gdje močvare djelovati kao rezervoar za upijanje ili kao izvor gasova staklene bašte u uslovima zagrijavanja – neizvesno je.

Kako prenosi Sinhua, istraživači sa Instituta za atmosfersku fiziku pri Kineskoj akademiji nauka integrisali su podatke iz simulacija zagrijavanja sprovedenih na 167 nezavisnih prirodnih močvara između 1990. i 2022. Oni su proučavali reakciju neto razmene tri gasa staklene bašte na zagrijavanje.

Studija, objavljena u časopisu Nature Climate Change, pokazuje da će, ako globalna temperatura poraste za 1,5 do 2 stepena Celzijusa, funkcija močvara kao upijača gasova staklene bašte oslabiti za oko 57 procenata, a njihova uloga u ublažavanju klimatskih promjena uveliko oslabiti.

U močvarama u kojima dominiraju biljke kao što su grmlje i trave, zagrijavanje je povećalo upijanje ugljen-dioksida. Međutim, u močvarama u kojima dominiraju mahovine, lišajevi i druge skrivene biljke, zagrijavanje je povećalo emisiju ugljen-dioksida.

Zagrijavanje je takođe povećalo neto emisiju metana i azotnog oksida u močvarama, bez obzira na dominantne biljke, pokazala je studija.

"Pariski sporazum ima za cilj da zadrži globalno zagrijavanje na manje od dva stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa i teži donjoj granici od 1,5 stepena Celzijusa. U tom kontekstu, naša studija o promjeni močvarnih staništa kao upijača gasova staklene bašte pomoći će boljem suočavanju sa globalnim klimatskim promjenama", rekao je Sju Sijan, jedan od istraživača.

Beta

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2