fbpx

fuggerei 96

 Foto: Yuri Turkov/Shutterstock

Loša šala možda najbolje opisuje ludilo sa cijenama nekretnina u mnogim drugim evropskim metropolama. Ko je tražio stan u Berlinu, Dablinu, Parizu, ali i Beogradu, zna kakva je to borba.

Međutim, ima i sasvim drugih primjera. Iako zvuče kao nešto iz rubrike “vjerovali ili ne”, dolaze iz stvarnog života. Tačnije, iz idiličnog njemačkog naselja Fugerei, gde se cijena zakupa stana nije mijenjala od 16. vijeka, i iznosi 88 centi godišnje.

Fugerei, najstarije društveno naselje na svijetu

Bio je centar trgovine, industrije i proizvodnje tkanina, umjetnička oaza brojnih slikara i muzičara, rodno mjesto posebnog rokoko stila zvanog “-augzburški stil”, njegov vodovod je uvršten na Uneskovu listu svjetske baštine u Evropi. ..

Međutim, iako napredan, grad je imao svoj dio siromašnih građana. O njima se brinula uticajna i moćna bankarska porodica Fuger, koja je u 16. vijeku uložila novac u izgradnju posebnog naselja Fugerei za ne baš bogate. Među njima su bile udovice, beskućnici i osiromašeni zanatlije, ali ne i prosjaci.

Pomozite ljudima da sami sebi pomognu

Da bi postali stanovnici Fugereja, morali su da ispune nekoliko uslova: da provedu najmanje dvije godine živeći u Augsburgu, da budu katoličke vjere i da imaju dokaz da su nekažnjeni. Zanimljivo je da je jedan od mještana bio i pradjeda čuvenog Mocarta, u čiju čast je danas podignuta spomen-ploča.

Stanovnici naselja plaćali bi fondaciji godišnju zakupninu u iznosu od samo 88 centi, a uz to su bili obavezni da „obavljaju“ tri molitve dnevno za članove porodice Fuger i obavljaju honorarni rad u zajednici. Veliki značaj pridavan je duhu zajedništva i solidarnosti, koji se i danas osjeća. Stanovnici vrše usluge jedni drugima, pomažu i druže se.

Tako je Fugerei postao najstarije društveno naselje na svijetu. Ali za one koji bi mogli da zloupotrebe nečiju dobru volju, treba napomenuti: osnovni princip pomoći stanovnicima je da se pomogne ljudima da pomognu sebi. Dakle, dok ne stanu na noge i budu u stanju da se isele, ustupajući mjesto drugima kojima je to potrebno.

Danas ima oko sedamdeset kuća, odnosno oko 150 stanova. Površina stanova je oko 60 kvadratnih metara, a oni u prizemlju imaju i baštu. Ovaj grad u gradu je od srednjeg vijeka opasan zidinama i ima pet kapija koje su i danas zatvorene svake večeri. Ovde su za goste uređeni muzej i prodavnica suvenira.

Ako želite da posjetite Fugerei, moraćete da platite kartu čija je cijena četiri puta veća od iznajmljivanja stana za cijelu godinu – tako da ćete morati da potrošite čak 4 evra!

Izvor: B92

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU